Home»Muzika»Trebalo je 12 godina da se otkrije prava istina… Nirvana, Beck, Soundgarden, Elton Džon, R.E.M. Slejer… izgubili mastere albuma u požaru u Universalu 2008.

Trebalo je 12 godina da se otkrije prava istina… Nirvana, Beck, Soundgarden, Elton Džon, R.E.M. Slejer… izgubili mastere albuma u požaru u Universalu 2008.

7
Shares
Pinterest Google+
Požar u Universal Music Group na Floridi 2008. godine/Photo: wikipedia.org
Požar u Universal Music Group na Floridi 2008. godine/Photo: wikipedia.org

Ogroman požar sravnio je skladište Universal Music Groupa na Floridi još 2008. godine, ali o tome šta se nalazilo unutra nije se znalo do prošle godine, a podsećamo da je tamo bilo uskladišteno 500.000 visokokvalitetnih master snimaka, od kojih su mnogi bile legendarni albumi. Universal je priznao da su master snimci albuma između ostalih Nirvane, Soundgardena, Slejera, R.E.M. i Eltona Džona ili oštećene ili uništene u požaru.

Razlog za to što vest stiže 12 godina kasnije je taj što Universal nikad nije rekao umetnicima čija su dela bila pogođenim vatrom, čak ni onima koji su bili legalni vlasnici tih mastera. Ćutanje je prekinuo New York Times, koji je inicirao umetnike poput grupa Hole, Soundgardn i legalnih naslednika Toma Petija da podnesu tužbe protiv Universala. Prema Rolling Stoneu, u sklopu pravnih postupaka, ovi umetnici zatražili su “potpuni popis oštećenih zapisa”. Universal je sada odgovorio potvrđivanjem (putem podnesenih dokumenata) da su master snimci 19 umetnika u vatri “ili oštećeni ili uništeni”.

Ko su “srećni umetnici” koji su otkrili da su njihova dela otišla u prah? Žrtve su, uz Nirvanu, Soundgarden, Slejera, R.E.M. i Eltona Džona još i And You Will Know Us by the Trail of Dead, Brajan Adams, Dejvid Bervald, Beck, Šeril Krou, Jimmy Eat World, Les Paul, Piter Frempton, Majkl Mekdonald Sonic Youth, Suzan Vega, Surfaris, White Zombie i Y&T.

Ako vam je taj spisak kratak, obratite pažnju na to da je Universal u početku tvrdio da je vatra zahvatila 17.000 dela umetnika dok nisu krenule tužbe za štetu, rekao je Hauard King, jedan od advokata umetnika.

– Sada kad se suočavaju s tužbom svoih umetnika, tvrde da je samo nih 19 pogođeno. To odstupanje je neobjašnjivo.

S druge strane, iz Universala tvrde da su druge kopije snimaka čuvali negde drugde, bilo na vinilu ili kaseti, što je teško za poverovati. Za početak, diskograf neće reći koji su zapisi umetnika prebačeni na sigurnosne kopije. Opisuju ih kao “određene originalne snimke bez miksa” i “određene izvorne višekanalne trake” – fraze koje su dovoljno nejasne da zvuče kao da su žurno i ažurno pregledali ono što je pronađeno u nekim usamljenim ormarima za čuvanje, a da nisu sigurni da tačno znaju.

Veruje se da su izvorni masteri Nirvaninog albuma “Nevermind” nestali zauvek, kao i većina Beckove muzike. Na sav opravdani strah i paniku oko ovih razornih gubitaka, jedan umetnik je reagovao na zaista ponizan način. Smash Mouth je izjavio:

– Naš gubitak ne može da se uporedi s hiljadama ljudi koji su izgubili domove, kućne ljubimce, sećanja pa čak i najmilije. To je gubitak koji zaista teško pada našim srcima.

HL/Izvor: ravnododna.com

Previous post

U slavu magičnog zvuka duše... Festival "Rođendan džeza" od od 26. do 29. februara u Akademiji 28

Next post

Buna se nastavlja... Bend Seljačka buna 7. marta u klubu Elektropionir

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *