Home»Film»Potpuno iznenađenje na dodeli Oskara… “Parazit” iz Južne Koreje apsolutni pobednik večeri

Potpuno iznenađenje na dodeli Oskara… “Parazit” iz Južne Koreje apsolutni pobednik večeri

4
Shares
Pinterest Google+
Bong Džun Ho /Photo:: YouTube printscreen
Bong Džun Ho /Photo:: YouTube printscreen

Dodela Oskara, 92. po redu, održana je sinoć u holivudskom Dolbi teatru, a iako su glavni favoriti za najbolji film bili britanska epska ratna drama “1917” , kao i “Džoker”, koji je vodio po broju nominacija, pobednik večeri bio je južnokorejski film “Parazit”. Od šest nominacija osvojio je četiri i to u glavnim kategorijama – za najbolji film godine, najbolju režiju, najbolji strani film i originalni scenario.

Što se tiče glumačkih nagrada, tu nije bilo mnogo iznenađenja – Hoakin Finiks, Rene Zelveger, Bred Pit i Lora Dern, koji su već pokupili Zlatne globuse, SAG i BAFTA nagrade, sinoć su im dodali i zlatne Oskar statue.

Oskara za najbolji film godine dobio je “Parazit”, na opšte iznenađenje pre svega reditelja Bong Džun Hoa, koji je po sopstvenom priznanju verovao da je najveći domet večeri – Oskar za najbolji strani film.

– Nemam reči. Nikada nismo mogli ni da zamislimo da će se ovo desiti. Presrećni smo. Osećam da je ovo vrlo važan trenutak u istoriji. Najisrenije se zahvaljujem svim članovima Akademije koji su doneli ovu odluku rekle su producentkinje, naročito se zahvalivši reditelju.

U konkurenciji su bili i “1917”, “Le Man: Slavna 24 sata”, “Irac”, “Džodžo zec”, “Džoker”, “Male žene”, “Priča o braku” i “Bilo jednom u Holivudu”.

Oskara za najbolju glavnu glumicu odnela je Rene Zelveger za ulogu Džudi Garland u filmu “Džudi”. Ovo je njen drugi Oskar, a posvetila ga je Džudi Garland.

– Protekle godine razgovori i hvalospevi posvećeni Džudi bili su odličan podsetnik koliko nas naši heroji ujedinjuju. Kada slavimo naše heroji, mi se sećamo ko smo u tom jedinstvu. I ne, Džudi Garland nije dobila Oskara za života. Ali ja sam sigurna da je ovo nastavak njenog nasleđa i pokazatelj da je njeno nasleđe jedinstven primer izvanrednosti i inkluzije, plemenitosti duha, a to sve nadilazi umetnička postignuća pojedinca. Džudi Garland, ti si definitnvo jedna od heroina koje nas ujedinjuju i definišu. I ovo je za tebe – kazala je ona.

Konkurencija Zelvegerovoj bile su Sintija Erivo (“Harijet”), Skarlet Johanson (“Priča o braku”), Sorša Ronan (“Male žene”), i Šarliz Teron (“One su bombe”).

Lovorike za najboljeg glavnog glumca pokupio je najveći favorit – Hoakin Finiks za ulogu u filmu “Džoker”.

– Ne osećam se boljim od svojih kolega, jer delimo istu ljubav prema filmu i ovom načinu izražavanja koja mi je omogućio neverovatan život. Ne znam gde bih bio da nema glume. Bio sam nitkov, bio sam nekada okrutan, nekada težak za rad. Mnogi u ovoj sobi dali su mi drugu šansu – rekao je on.

Glumac je potom dodao da smatra da su i njegove kolege i on svojevrsni borci za pravdu, jer daju glasove onima koji se ne čuju. Nominovani u ovoj kategoriji bili su i Antonio Banderas (“Bol i slava”), Leonardo DiKaprio (“Bilo jednom… u Holivudu”), Adam Drajver (“Priča o braku”) i Džonatan Prajs (“Dvojica papa”).

Pomalo neočekivano, Oskara za najbolju režiju dobio je Bong Džun Ho za film “Parazit”, a nagradu mu je uričio Spajk Li. Uz njega su bili nominovani i Tod Filips (“Džoker”), Sem Mendiz (“1917”), Martin Skorseze (“Irac”) i Kventin Tarantino (“Bilo jednom u Holivudu”)

– Nakon što smo dobili nagradu za najbolji strani film, mislio sam da je gotovo i bio spreman da se malo opustim. Hvala vam mnogo. Kada sam bio mlad i gledao filmove zapamtio sam izreku da je ono što je najličnije ujedno i najkreativnije. To je rekao Martin Skorseze. U školi sam proučavao njegove filmove i bila mi je čast samo što sam nominovan sa njim u istoj kategoriji, nisam očekivao da ću pobediti – kazao je Bong Džun Ho i pozvao celu salu da aplaudira Martinu Skorsezeu.

Potom je pohvalio i druge kolege.

– Ljudi u SAD-u nisu upoznati sa mojim filmovima, ali Kventin Tarantino ih uvek pominje i stavlja na neke svoje liste, hvala i njemu. Tod i Sem su sjajni reditelji kojima se divim. Kada bi Akademija dozvolila, isekao bih Oskara i podelio bih ga sa svima vama. Hvala vam, ima da pijem do ujutru – rekao je kreator “Parazita”.

POGLEDAJTE KOMPLETNU LISTU SVIH DOBITNIKA OSKARA ZA 2020.

HL/Izvor: telegraf.rs/agencije

 

Previous post

Kori Fildmen opasno prodrmao kavez... U dokumentarcu tvrdi: Pedofilija je najveći problem Hollywooda

Next post

Zbog njih smo u 19.15 bili zalepljeni za TV... Tom i Džeri, verovali ili ne, ove godine slave 80. rođendan

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *