Home»Film»“Govori da bih te video”… Omaž Radio Beogradu otvara 13. Beldocs festival

“Govori da bih te video”… Omaž Radio Beogradu otvara 13. Beldocs festival

3
Shares
Pinterest Google+
Govori da bih te video/ Photo: Beldocs promo
Govori da bih te video/ Photo: Beldocs promo

Posle svetske premijere na IDFA festivalu i projekcije u Muzeju moderne umetnosti MoMA u Njujorku, film “Govori da bih te video” Marije Stojnić otvoriće 8. maja u Centru Sava ovogodišnje 13. izdanje festivala Beldocs.

Film istražuje zvučne krajolike Radio Beograda, jedne od najstarijih radio stanica u Evropi, i višedecenijskog kulturnog svetionika grada.

Kroz sinesteziju reči, šumova, muzike, tišine i svetla, film nas uvodi u svet radiofonskog zvuka koji čini da se sećamo, osećamo, promišljamo i razumemo svet i sebe.

“Govori da bih te video” portretiše radio ne samo kao laboratoriju radiofonskog zvuka, već i kao jedinstvenu laboratoriju duha i kreativne misli.

Povodom premijere na Beldocs festivalu Marija Stojnić je izjavila:
– Beldoks nam je ukazao izuzetnu čast prilikom da otvorimo ovogodisnji festival i radujemo se što će “Govori da bih te video”, na kom je autorski tim posvećeno radio četiri godine, našim sugrađanima omogućiti da zavire u magični svet Radio Beograda. Ovaj film prikazuje samo jedan mali deo tog sveta, fragmente iz njegovog programa i svakodnevice, koje smo odlučili da istražimo na jedan možda ne tako uobičajen način.

Postavljen na granicu između opservacijskog dokumentarca i zvučnog eksperimenta, kao omaž nevidljivim borcima za očuvanje autentičnog duha Beograda, kroz zvučni kolaž svevremenskih radiofonijskih dela koja postavljaju zaboravljena pitanja o čoveku, društvu i stvaralaštvu, film ispituje postojeće i potencijalne sisteme vrednosti i pokušava da pronađe zbirnu misao radija.

Govori da bih te video/ Photo: Beldocs promo
Govori da bih te video/ Photo: Beldocs promo

Svetska premijera filma održana je na IDFA festivalu u Amsterdamu u Holandiji a zatim je usledio poziv da film bude prikazan u čuvenom Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku u okviru prestižnog programa Doc Fortnight.

– Po reakcijama prvih gledalaca iz Evrope, sigurna sam da smo privilegovani što imamo jednu ovakvu instituciju, koja je uz svoje građane već 95 godina i koja je tu da budi, oblikuje i čuva od zaborava naše kolektivno iskustvo, čineći da se osećamo malo manje usamljeno i neadekvatno u vremenu u kom živimo – rekla je rediteljka filma, Marija Stojnić.

Scenaristkinja i rediteljka ovog dugometražnog dokumentarnog ostvarenja je Marija Stojnić, koja je uz Miloša Ivanovića i producirala film.

Dušan Grubin je direktor fotografije, za montažu su bili zaduženi Kristina Poženel i Ivan Vasić, a dizajn zvuka potpisuje Ivan Zelić.

Koproducenti su filmska kuća Set Sail Films i Restart iz Hrvatske (Vanja Jambrović i Tibor Keserza). Projekat je podržan od strane Filmskog centra Srbije na konkursima za razvoj i produkciju, Eurimagesa (“Euroimages Lab Project Award”), Filmskog Instituta Doha 2018, za post-produkciju, a film je podržala i finska medijska kuća, YLE.

Ovogodišnji, trinaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs 2020, koje će biti održan od 8. do 15. maja u više bioskopskih dvorana, predstaviće više od 100 premijernih filmova iz celog sveta, u više od 15 različitih selekcija.

Pored domaćeg i takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima.

“Speak so I can see you” | TRAILER from Marija Stojnic on Vimeo.

Previous post

Hornsman Coyote vas poziva na Bob Marley`s Day 7. februara u Atomu

Next post

Tehnički prekvalifikovani folk-metalci stižu u Zemun... Pero Defformero 8. februara u klubu Fest

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *