A sad opet malo o Bili Ajliš… Nije joj samo kosa zelena, takva će biti i njena turneja, jer… to je u trendu

0
55
Bili Eliš/Photo: facebook@billieeilish
Bili Eliš/Photo: facebook@billieeilish

Njena fluorescentna kosa nije jedina stvar koja je kod pop zvezde Bili Ajliš “pozelenela”. Petostruka dobitnica Gremija deo je sve većeg broja muzičara koji na turneje idu ekološki osvešćeni.

Kako piše CNN, na predstojećoj svetskoj turneji Bili Ajliš zabranjeno je korišćenje plastičnih slamčica, a biće potrebne i cisterne za dopunu vode, što će, kako se očekuje, ukloniti više od 35.000 flaša vode za jednokratnu upotrebu sa njenih koncerata.

“Zelene turneje” postoje već decenijama, a među pionirima su bili muzičari, uključujući Nila Janga i Boni Rat. Ali, kako se efekti klimatskih promena i dalje intenziviraju, muzička industrija sada ovaj pristup donosi kao glavni.

Američki bend Maroon 5 radi od 2007. godine na tome da njihove turneje postanu ekološki održivije. Džesi Karmajkl, pijanista i gitarista grupe, rekao je da je primetio štetan uticaj turneje na životnu sredinu na početku karijere, pripremajući se za letnju turneju Šeril Krou 2003. godine.

– Na kraju svakog koncerta šetao bih naokolo i gledao gomile plastičnih flaša i čaša od piva i smeće koje su prekrivale zelene travnate brežuljke koje su imali svi ti amfiteatri. Izgledalo je gotovo kao deponija smeća – rekao je Karmajkl za CNN.

MAroon 5/Photo: YouTube printscreen
Maroon 5/Photo: YouTube printscreen

– Pomislio sam kako je to loš kontrast radosti i pozitivnom iskustvu doživljavanja muzike uživo, da to mora biti ispraćeno gomilom otpada i stvarima koje nisu održive – dodao je.

Kada je Maroon 5 odlučio da preduzme mere za smanjenje otpada proizvedenog na njihovim nastupima, obratili su se svom prijatelju Adamu Gardneru.

Gardner je gitarista i vokal rok grupe Guster i upoznao je članove Maroon 5 kada su njihovi bendovi zajedno nastupali. Godine 2005, zajedno sa suprugom Loren Salivan, Gardner je osnovao Reverb, neprofitnu ekološku organizaciju koja sarađuje sa muzičarima kako bi smanjila uticaj njihovih turneja na životnu sredinu.

Sada, četiri člana Maroon 5, između ostalih muzičara i profesionalaca muzičke industrije, rade u Reverbovom savetodavnom odboru.

– Muzičari imaju jedinstvenu priliku da uključe u sve to publiku, jer imaju tako prisnu vezu sa milionima ljudi, a njihova umetnost je lična – rekao je Gardner.

Gardner kaže da su “zelene turneje” postale mejnstrim tokom poslednjih nekoliko godina, sa nekim od najistaknutijih umetnika u muzici kao što su Šon Mendes, Pink, Dejv Metjus Band, Flitvud Mek i The 1975, koji su se udružili sa Reverb za svoje turneje.

Iz Reverba kažu da su zajedno eliminisali emisiju ugljen-dioksida koja bi bila ekvivalentna tome da se 29.000 putničkih vozila skloni s puta u jednoj godini.

HL/Izvor: n1info.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime