Home»Film»Hej, Džim, Stalone ovde, nazovi me… Evo kako je nastala kultna pesma “Eye of the Tiger”

Hej, Džim, Stalone ovde, nazovi me… Evo kako je nastala kultna pesma “Eye of the Tiger”

4
Shares
Pinterest Google+
Rocky III/promo
Rocky III/promo

Džim Peterik, jedan od osnivača poznatog benda Survivor, prisetio se vremena kada je nastala kultna pesma “Eye of the Tiger” koja je i uzdigla bend do neverovatnih visina.

“Eye of the Tiger” i decenijama kasnije nadahnjuje ljude u teškim ili napetim životnim situacijama.

– Pre te pesme izdali smo dva albuma, a nijedan od njih nije prošao naročito uspešno. Strahovali smo da će nam izdavač okrenuti leđa. Jednog dana sam se vratio kući, pritisnuo dugme na sekretarici i začuo: “Hej, Džime, nazovi me, Silvester Stalone je” – priseća se Peterik, klavijaturista Survivora.

Stalone je rekao svom prijatelju Toniju Skotiju, suosnivaču Scotti Brother Recordsa, da želi novi zvuk za svoj film “Rocky III” i Toni mu je pustio nekoliko pesama benda Survivor.

– Kada sam ga nazvao, rekao mi je da želi nešto za decu s ulice, nešto s ritmom. Pitao me mogu li mu pomoći, a ja sam mu rekao da sam takvu priliku čekao otkad sam počeo muzičku karijeru – priseća se Peterik.

Survivor/Photo: Pinterest
Survivor/Photo: Pinterest

Sledećeg dana došao je i Frenki Salivan, gitarista benda, a avion koji su nestrpljivo čekali prevozio je ogromni Betamax videorekorder na kojem su se nalazila prva tri minuta filma.

– Čoveče, ta energija, Mister T koji trenira i uzdiže se, i Roki koji je omekšao i bavi se snimanjem reklama. Ali i muzika je već bila tu. Rekao sam Frenkiju “Ispadamo iz posla, jer ova pesma je savršena” – govori Džim.

Međutim, Stalone nije uspevao da dobije prava za objavu.

Nekoliko dana kasnije, Džim se vozio u automobilu kada mu je ideja za osnovni rif pala na pamet. Frenki se pozabavio tekstom. Deo je bio napisan, ali nazvali su Stalonea i poručili mu da im je potreban ceo film, kako bi razumeli priču u celosti. Gledajući film, došli su do dela u kojem Apolo Krid kaže: “Imao si nekada taj pogled tigra, čoveče. Moraš da ga vratiš”, i to je bio “okidač” za nastanak klasika.

HL/Izvor: Guardian

 

Previous post

Tri sata nezaboravnog muzičkog putovanja sa Nikolom Vranjkovićem 6. marta u Feedbacku

Next post

"Život piše bluz", a Vlada i Teoretičari zavere ga sviraju

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *