Home»Film»Ovu pesmu Stivi Niks nije htela, a Debi Hari donela je svetsku slavu… Znate je iz flma “Američki žigolo”…

Ovu pesmu Stivi Niks nije htela, a Debi Hari donela je svetsku slavu… Znate je iz flma “Američki žigolo”…

4
Shares
Pinterest Google+
Deb Hari i Stivi Niks/photo: facebook
Deb Hari i Stivi Niks/photo: facebook

Britanski pop/punk bend Blondie objavio je 1. februara 1980. godine pesmu “Call me”, glavnu numeru popularnog filma “Američki žigolo” (American Gigolo), koji je premijeru imao sedam dana kasnije.

“Call me” je pesma o prostituciji, pa se savršeno uklopila u glavnu temu filma, gde glavni junak Džulijan Kej (Ričard Gir) radi kao pratilac bogatih i starijih dama, a svoje druženje i seksualne usluge skupo naplaćuje.

Film je postigao ogroman uspeh, ali ni pesma nije zaostajala. Seksi i provokativna, uz mazni glas Debore Hari, šest uzastopnih nedelja pesma je bila na vrhu top lista. Postala je najprodavaniji singl 1980. godine u SAD, na veliku žalost Stivi Niks iz Fleetwood Mac. Jer, ona je ovu pesmu odbila, iako joj je prvobitno namenjena.

Posle njenog “ne”, italijanski disko producent Đorđo Moroder, koji je radio muziku za film, zamolio je Debi Hari iz benda Blondi da mu pomogne da napiše tekst i komponuje melodiju. Debi je kasnije rekla da joj je za to bilo potrebno samo nekoliko sati.

– Tekst sam napisala iz perspektive glavnog lika, muške prostitutke. Film me je inspirisao, zamišljala sam prvu scenu, vožnju uz obalu Kalifornije, tražeći reči – ispričala je ona.

Pesma je postala jedan od najvećih hitova ovog benda, ali ne i jedina koja je dospela na vrh top lista. Iste godine Blondi se proslavio sa “The Tide is High” i “Rapture”, čime je Debi Hari postala prva žena u istoriji koja je napisala tri broj 1 hita.

Bend Blondie se raspao 1982. godine, da bi se ponovo ujedinili 1997. godine. Nova etapa trajala je do 2004, kada su opet jedni drugima rekli “zbogom”. Na zajedničku turneju otišli su 2008. godine, da bi kasnije objavili još tri albuma, poslednji 2017. godine.

Previous post

Bojsi iz "Mućki" otkrio: Trebalo je da igram o filmu o Beatlesima, ali onda je Džon Lenon postavio jedno pitanje... zbog odgovora me je i danas sramota

Next post

Rođendanska svirka benda Cassidy’s Brewery 8. februara u Atomu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *