Sve cevi ponovo uprene u Polanskog… Nominovan za 12 Cezar nagrada, žene pokrenule protest: Dajete nagradu nasilniku i silovatelju dece

0
33
An Officer and a Spy/promo
An Officer and a Spy/promo

Aktivistkinje feminističke kampanje su optužile Francusku filmsku akademiju da je podržala “nasilnika i silovatelja u bekstvu”, nakon što je poslednji film režisera Romana Polanskog nominovan za 12 Cezar nagrada.

Poljski režiser je pobegao iz SAD za Francusku 1978. godine, nakon što je priznao da je silovao 13-ogodišnju devojčicu i od tada se vodi kao begunac od američke pravde, bez obzira na učestale pokušaje da bude “izručen”.

Njegov film, “Oficir i špijun”, o poteri za francusko-jevrejskim vojnim oficirem Alfredom Drejfusom, nominovan je za 12 Cezar nagrada – francuskog pandana Oskaru, uključujuči kategorije najbolji film i najbolji režiser.

Neposredno pre premijere u novembru prošle godine, francuska fotografkinja, Valentina Monije, optužila je Polanskog da ju je silovao u švajcarskom ski odmaralištu kad je bila tinejdžerka.

Monije je istakla da je Polanski pokušao da joj da pilulu i da je prinudi na pokoravanje u njegovoj brvnari u Gštadu kad je bila osamnaestogodišnja manekenka i glumica.

Roman Polanski/ Photo: imdb.com
Roman Polanski/ Photo: imdb.com

Uprkos napadima na Polanskog, film “Oficir i špijun” je finansijski zadovoljavajuće prošao, sa prodatih milion i po bioskopskih ulaznica.

Feministička grupa Osez Le Féminisme navela je da su nominacije donele “sramotu za Cezar nagrade i pokazale da Francuska ne učestvuje u #MeToo pokretu”.

– Priznavanje njegovog filma je ekvivalentno ućutkivanju žrtava – istakli su iz Osez Le Féminisme.

Pored Polanskog, nominovana je i Adel Hanel za najbolju žensku ulogu u filmu “Portrait of a Lady on Fire”, koja tvrdi da ju je, kad je imala 12 godina, seksualno napastvovao francuski režiser Kristof Rudja. Režiser je optužen, ali negira navode.

“Zar ništa nismo naučili iz #MeToo pokreta? Pored svega što se desilo, Cezar nagrade su odale počast nasilniku i silovatelju dece koji je u bekstvu?”, objava je na Twitter profilu grupe Osez Le Féminisme.

 

Predsednik Francuske filmske akademije, Alan Terzan, smatra da, kad pravi izbor za nagrade, “akademija ne bi trebalo da uzima u obzir moralnu stranu autora”.

Polanski (86) je rekao da “apsolutno negira” napad na Monije.

– Ne sećam se toga jer je netačno – izjavio je za magazin Paris Match.

“Oficir i špijun” nije dobio nijednu Oskar nominaciju, dok je drugi francuski film, “Jadnici”, u užem izboru za najbolji strani film. Film “Jadnici” je nominovan za 11 Cezar nagrada.

HL/Izvor: The Guardian

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime