Home»Muzika»“Džez ambasadori”… Big Bend RTS 12. februara u Domu omladine Beograda

“Džez ambasadori”… Big Bend RTS 12. februara u Domu omladine Beograda

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

U sklopu manifestacije “African American History Month”, 12. februara od 20:00 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, biće održan koncert Big Benda RTS pod nazivom “Džez Ambasadori”, posvećen dugogodišnjem istoimenom programu turneja i nastupa čuvenih američkih džez umetnika.

Godine 1956. vlada SAD napravila je poseban program pod nazivom “Džez Ambasadori”, organizujući nastupe i turneje legendarnih zvezda džez muzike, Luisa Armstronga, Benija Gudmena, Dizija Gilespija, Djuka Elingtona, a kasnije i Dejva Brubeka.

Oni su putujući svetom i nastupajući kao džez ambasadori SAD, širili jednu novu umetnost dvadesetog veka – džez muziku.

Od tada, Biro (Ministarstvo) za obrazovanje i kulturu SAD, u saradnji sa “Džon F. Kenedi” Centrom za izvođačke umetnosti, organizuje nastupe širom sveta sa svojim umetnicima, koji pored nastupa drže radionice i stručna usavršavanja sa lokalnim muzičarima i studentima.

Big Bend RTS/ Photo: Nebojša Babić
Big Bend RTS/ Photo: Nebojša Babić

Kao i uvek, umetnost je daleko nadmašila početna očekivanja i motive organizatora, a mnoge zemlje i gradovi su se uživo susretali sa velikanima džeza.

Manifestacija “African American History Month”, koja će se održati u Beogradu tokom februara, deo je globalnog, američkog projekta za popularizaciju afroameričke kulture, čime se slavi i odaje poštovanje dostignućima i uspesima Afroamerikanaca u Americi.

Veliki doprinos Afroamerikanaca istoriji američke kulture, dugo je bio zaboravljan ili čak preskakan. Uz mukotrpno osvajanje prava na jednakost i postepeno prihvatanje njihove umetnosti u javnosti i medijima, zahvaljujući organizovanoj akciji kao što je “African American History Month”, danas možemo reći da su konačno afroamerčki umetnici dobili mesto koje im pripada.

Koncert organizuju Dom omladine Beograda, Muzička produkcija RTS i Ambasada SAD u Beogradu. Ulaznice možete da nabavite na svim prodajnim mestima Ticket Visiona po pretprodajnoj ceni od 600 dinara.

 

Previous post

Bravo za Buč Kesidi... "Euforija" nominovana za IMPALA evropski album godine

Next post

Stiže mnooogo nove Gorillaz muzike... Bend najavio online serijal "Song Machine" s poznatim gostima

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *