Home»Fun»Stripomania»Otvoren konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa Srbija – Francuska

Otvoren konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa Srbija – Francuska

4
Shares
Pinterest Google+

U  utorak, 28. januara u Francuskom institutu u Srbiji, održana je konferencija za medije povodom raspisivanja konkursa za Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa Srbija – Francuska.

O ovom programu govorili su ataše za kulturu Francuskog instituta Katrin Fodri, član Gradskog veća Grada Pančeva zadužen za kulturu i omladinu Nemanja Rotar, strip autor Saša Rakezić i direktorka agencije Komunikart, Monika Husar Tokin.

Photo: Promo
Photo: Promo

Katrin Fodri je, u ime Francuskog instituta kao inicijatora projekta, istakla da strip kao deveta umetnost ima značajnu tradiciju, kako u Francuskoj tako i u Srbiji.

– Zbog toga je Francuski institut u Srbiji, tokom proteklih nekoliko godina, bio naročito angažovan na unapređenju stripa u obe zemlje. Želimo da ohrabrimo autore u Srbiji da razviju nove forme izražavanja – izjavila je ona.

Nemanja Rotar je potpisivanje međudržavnog sporazuma ocenio kao “događaj od prvorazrednog značaja”, naročito imajući u vidu da je Francuska zemlja u kojoj strip umetnost zauzima značajno mesto na sceni savremenog stvaralaštva.

– Nije to nimalo slučajno. To je potvrda decenijskog rada naših umetnika, pre svega Saše Rakezića (Aleksandra Zografa), na utemeljenju jake strip scene u našem gradu. Po tome smo sada i mi Pančevci prepoznatljivi u svetu. To je ono što čini jedan grad kulturnim središtem i ukida pojam provincije – zaključio je Rotar.

Katrin Fodri je napomenula da je ovaj konkurs namenjen mladim autrokama i autorima iz Srbije i Francuske i razvoju novih talenata:
– Rezidencijalni program ima tri glavna cilja. On predstavlja podršku stvaralaštvu na polju stripa i grafičkog izraza u širem smislu. U tom smislu ovaj program obezbeđuje srpskim autorkama i autorima vreme i prostor da razvijaju svoj rad. Takođe, program teži da promoviše originalne stilove, nove trendove u crtanju i naraciji. Iz tog razloga ovaj konkurs će biti otvoren za umetnice i umetnike koji se izražavaju različitim medijima, bilo da se radi o crtežu, digitalnom izrazu ili multimediji. Konačno, rezidencija je i dvosmerna, jer joj je cilj da bude platforma za susret različitih kultura, u ove dve zemlje, i šire.

Saša Rakezić aka Aleksandar Zograf, govorio je o važnosti ovakvih programa za autorke i autore:
– Za strip autorke i autore iz Srbije je od najveće važnosti da dobiju šansu da svoj rad usavrše, i da vlastito iskustvo  uporede sa stvaraocima iz drugih sredina. Tim pre u Francuskoj, zemlji gde se stripu posvećuje posebna pažnja, i u Angulemu, gradu u kojem se nalazi Međunarodni centar za strip i ilustraciju. To je šansa da čitava naša scena dobije novi zamah i da ovdašnji strip autori budu dodatno podržani u svojim naporima. 

Monika Husar Tokin, direktorka Agencije KomunikArt iz Pančeva, koja je kao partner na projektu, zadužena za organizaciju odlaska autora iz Srbije u Angulem, i dolaska autora iz Francuske u Pančevo, istakla je da će oni imati priliku da svoj rad, nastao u toku rezidencijalnih boravaka, prezentuju i promovišu u Srbiji:
– U Pančevu se u oktobru održava šesti po redu Nova Festival, na kome ćemo u okviru posebnog izložbenog segmenta predstaviti oba projekta.

KZN/ Photo: KomunikArt uz dozvolu za objavljivanje
KZN/ Photo: KomunikArt uz dozvolu za objavljivanje

U okviru programa Ukrštenih umetničkih rezidencija između Srbije i Francuske, biće podržana dva stripska projekta u vidu umetničke rezidencije strip autora iz Srbije u Angulemu (Francuska) tokom juna i jula 2020. godine, kao i francuskih strip autora koji će boraviti u Pančevu (Srbija) u oktobru 2020. godine.

Konkurs je otvoren do 23. februara 2020. u ponoć, a imena dobitnika biće objavljena 6. aprila 2020. godine na sajtu Francuskog instituta u Srbiji.

Dobitnik stipendije iz Srbije boraviće u Kući autora u Angulemu, a dela koja nastanu u toku umetničke rezidencije biće prikazana na izložbi organizovanoj u okviru Nova Festivala u Pančevu u oktobru 2020. godine.

Detaljne propozicije konkursa i formular za prijavu dostupni su na OVOM LINKU.

Previous post

Dubioza kolektiv predstavio spot za "Take My Job Away"... Gostujući vokal - Robby Megabyte ?

Next post

Stereo Deficit - Arctic Monkeys tribute bend ovog petka u Garaži

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.