Home»Fun»Verovali ili ne… Naučnici rekreirali glasne žice mumije stare 3.000 godina, evo kako zvuči glas egipatskog sveštenika Nesjamuna

Verovali ili ne… Naučnici rekreirali glasne žice mumije stare 3.000 godina, evo kako zvuči glas egipatskog sveštenika Nesjamuna

4
Shares
Pinterest Google+
Egipatska mumija/Photo: Pixabay
Egipatska mumija/Photo: Pixabay

Naučnici su pomoću 3D print tehnologije ponovo kreirali glasne žice mumificiranog egipatskog sveštenika koji je živeo pre 3.000 godina i saznali kako je zvučao njegov glas.

Uspeli su precizno da reprodukuju jedan zvuk koji nalikuje dugačkom spoju slova e i a.

– Zvuk koji čujete proizvode njegove glasne žice iz položaja u kojem leži u sarkofagu – rekao je elektrotehničar Dejvid Hauard s londonskog univeriteta Rojal Holowej.

Hauard je ranije istom metodom reprodukovao glasne žice i glasove ljudi današnjice, uključujući i svoj i ustanovio da su proizvedeni zvukovi vrlo realistični i da taista liče na original. Ovo je prvi put da je ovu tehnologija primenio na ljudskim ostacima.

Za prvi takav poduhvat Hauard i njegove kolege odabrali su mumiju egipatskog sveštenika Nesjamuna koja se nalazi u muzeju Lids u Velikoj Britaniji. Meko tkivo u grlu i vokalnom traktu mumije bilo je dosta sačuvano tako da je Nesjamun bio izvrstan kandidat za ovaj eksperiment, prenosi CNN.

 

Hauard planira drugu fazu ovog projekta u kojoj će pokušati da reprodukuje zvuk sveštenikovog pevanja. Nesajmun je bio beležnik i sveštenik u vreme vladavine faraona Ramzesa XI, a često je prilikom obavljanja ritualnih dužnosti pevao i melodično izgovarao molitve.

– Egiptolozima je već poznata fonetika i način izvođenja muzike tog perioda tako da možemo reprodukovati delove onoga što je zapravo pevao – prenosi N1.

Da bi to učinio, Hauard namerava pomoću računarskog softvera da kreira jezik koji bi odgovarao glasnicama te veličine pošto jezik igra glavnu ulogu u govoru i pevanju, a Nesjamunovi jezički mišići nisu dobro sačuvani. Arheolozi smatraju da je sveštenik umro u 50. godinama života, a vidljivo je da je imao jako istrošene zube i bolest desni.

– Ako mu kreiramo jezik, moći ćemo da ga uskladimo s njegovim vokalnim traktom. To je izvodljivo, ali i zahtevno – rekao je Hauard.

HL/Izvor: b92.net

Previous post

Festov Demo Fest #2... Čuvaj se psa, Mokri asfalt i Znoj 26. januara u klubu Fest

Next post

Proračunati rizik... Nova pesma Tejlor Svift će podeliti Ameriku

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *