Home»Kult»Ovu pesmu Beatlesa BBC je odbio da pušta… Evo kako je nastala legendarna “A Day in the Life”

Ovu pesmu Beatlesa BBC je odbio da pušta… Evo kako je nastala legendarna “A Day in the Life”

6
Shares
Pinterest Google+
Photo: Facebook @thebeatles
Photo: Facebook @thebeatles

Liverpulska četvorka je pesmu “A Day in the Life”, jednu od najuticajnijih u modernoj istoriji muzike, počeli da snimaju 19. januara 1967. godine u Abi Roud studiju u Londonu. Inspiracija za numeru, prema Džonu Lenonu, bila je smrt Tare Brauna (21), bogatog naslednika Guinness kompanije, koji je mesec dana ranije poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Džon Lenon je napisao veći deo ove pesme, dok je Pol Makartni doprineo da se poboljša njen središnji deo. Zbog stiha “I’d love to turn you on” , za koji se govorilo da je referenca na narkotike, BBC radio je odbio da pušta pesmu. Ipak, kraj refrena ubrzo je postao jedan od najčuvenijih u muzičkoj istoriji i inspiracija za “deep note”, zaštitni zvuk THX kompanije.

I Lenon i Mekartni bili su prijatelji sa Tarom Braunom. On je bio deo pokreta antikulture 1960-ih godina, ali i dete prebogatih roditelja. Na svoj 25. rođendan trebalo je da nasledi milion funti. Kada mu je bilo samo 18 godina oženio se sa Norin Niki Mekšeri i sa njom dobio dva sina, Dorijana i Džulijana.

Za njegov 21. rođendan priređena je ekstravagantna žurka u Lugali, gotskom imanju njegove porodice u Irskoj. Oko 200 gostiju doletelo je u dva privatna aviona, uključujući i Džona Pola Getija, Mika Džegera, Brajana Džounsa i Pola Makartnija.

Tara Braun stradao je 17. decembra 1966. godine kada se sa svojom ljubavnicom vozio kolima u Južnom Kensingtonu. Braun je vozio brzinom od 170 kilometara na čas, a bio je pod uticajem alkohola i droge. Nije video semafor, produžio je na raskrsnici i udario u parkiran kamion. Preminuo je narednog dana od posledica sudara.

Da napiše pesmu o njemu Lenona je inspirisao članak o novinama o njegovoj smrti. Pesma je ubrzo postala vrlo popularna i jedna od najpoznatijih koju su The Beatles ikada izdali.

HL/Izvor: telegraf.rs

Previous post

A onda poče blues... Najda i bend baš dobro "smakovali" u Festu

Next post

Simple Minds na mega turneji slave 40 godina benda... nas opet nema na spisku

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *