Home»Muzika»Novi ukus Baklave… Makedonski bend objavio album “4” i svaku pesmu posvetio – jednoj boji

Novi ukus Baklave… Makedonski bend objavio album “4” i svaku pesmu posvetio – jednoj boji

4
Shares
Pinterest Google+
Baklava: Photo: Promo
Baklava: Photo: Promo

Makedonska world music bend Baklava predstavio je početkom januara novi album pod nazivom “4”.

– Nazvali smo album “4” (ili IV ili četvrti ili četvorka …) jer smo počeli sa brojem četiri (baklava na makedonskom je sinonim za oblik romba, dijamanta, tetraktisa …) – kažu iz benda.

Novo izdanje objavljeno je 8. januara na svim relevantnim digitalnim platformama (Spotify, iTunes, iHeart, YouTube, Deezer, Apple Music…) a za nekoliko meseci možemo da očekujemo i LP.

Na albumu se nalazi 13 pesama, nešto drugačijih od onoga na šta su njihovi fanovi tokom 15 godina postojanja benda naučili, i to ne samo po stilu i zvuku, već i po kvalitetu i savremenom pristupu ukusu nove publike.

Elena Hristova/ Photo: Facebook @baklavamusic
Elena Hristova/ Photo: Facebook @baklavamusic

Album je konceptualan i napravljen je – od boja. Svaka pesma je jedna boja, pretstavljena tekstom i naslovom numere.

“Šarenilo” upotpunjuje i mešavina muzičkih žanrova – od world musica preko džeza, svinga, regea, roka, etno zvuka, elektro akustike, duba …

– Ima 13 boja, eto “Ruzmarin” pretstavlja zelenu, “Flamingo” ružičastu, “Rubin” crvenu, “Srebrena” srebrnu … Osim koncepta boja, imamo još par iznenađenja. U pesmi “Siva” nema električnih gitara, nego električnih tambura, a zatim mešamo rege s turskim kanonom u pesmama “Turquoise”, hor na latinskom u pesmi “Senka”, scratch na svingu u pesmi “Čokolada” … Jednostavno, world music – kaže o izdanju ekipa Baklave.

Sve pesme na albumu su autorske. Muziku je uglavnom pisala pevačica Elena Hristova, a tekstove Dejan Sibinovski Sibo.

Pored vrsnih muzičara koji čine bend Baklava na albumu su gostovali Darko Rundek, u pesmi “Ruzmarin”, i ska bend Superhiks u “Čokoladi”.

Grupa Baklava nastala je 2005. godine i u početku je radila obrade tradicionalnih pesama u sopstvenom aranžmanu, a vremenom su nastale i autorske kompozicije.

Tokom 15. godina postojanja bend je uspeo da napravi specifičan, akustičan i veoma zanimljiv zvuk.

Na pitanje zašto su odabrali naziv Baklava, odgovaraju da im se to ime učinilo kao savršeno. Jer, baklava je ne samo turska poslastica, već i sinonim za romb, savršeni geometrijski oblik.

Takođe, baklava je zajednički simbol u makedonskoj tradiciji, i predstavlja jednakost, spoj različitih kultura u umetnosti i četiri strane sveta.

Previous post

Malo tužna vest... Pol Di'Ano, bivši pevač grupe Iron Maiden, najavio poslednji koncert u karijeri

Next post

Radio voli Nirvanu... Ovo je lista najslušanijih pesama na radio stanicama u poslednjih 10 godina

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *