Home»Muzika»Rossi fest od 25. do 28. januara u Narodnom pozorištu

Rossi fest od 25. do 28. januara u Narodnom pozorištu

4
Shares
Pinterest Google+

Treća edicija međunarodnog muzičkog festivala Rossi festa, održaće se od 25. do 28. januara 2020. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Festival će biti otvoren koncertom ansambla Salomon Rosi iz Italije sa programom “Muzički cvetovi jevrejskog baroka”, a na tradicionalnom koncertu “Portreti i sećanja”, posvećenom žrtvama Holokausta, ove godine biće izvedeno delo Olivijea Mesijana “Kvartet za kraj vemena”, u režiji Ane Grigorović.

Završno veče obeležiće koncert duhovne muzike “Davidovi psalmi” čime će ujedno biti obeleženo i 140. godina od osnivanja najstarijeg jevrejskog hora na svetu – hora Braća Baruh, uz gošće solistkinje Olgu Makarinu (SAD), Alesandru di Đorđo (Srbija/Nemačka), Ajelet Koen (Izrael), a pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, direktora festivala.

Tokom četiri dana festivala vrsni domaći i strani umetnici publici će predstaviti raznovrstan muzički program.

Sada već tradicionalno, Rossi fest organizuje majstorski kurs za solo pevače. Posle izuzetno uspešnog operskog majstorskog kursa pre dve godine, u ovoj ediciji ponovo će gostovati sopran Metropoliten opere, primadona Olga Makarina.

Takođe, ove godine publika će prvi put moći da, u ulozi pedagoga, vidi i našeg istaknutog mecosoprana – Alesandru di Đorđo (Sanju Radišić), koja će držati majstorski kurs nemačkog lida.

Značajan deo programa festivala posvećen je obrazovanju i usmeravanju studenata i mladih profesionalaca, te će pored koncerata, festival obuhvatiti i predavanja naših uglednih muzikološkinja, dr Ane Stefanović i dr Tijane Popović Mlađenović u Muzeju Narodnog pozorišta.

Rossi fest/ Photo: Promo
Rossi fest/ Photo: Promo

Misija Rossi festivala je da na komunikativan i kreativan način, a na visokom umetničkom i naučno-istraživačkom nivou predstavi relevantna dela istorije muzike putem radionica, predavanja, tribina i koncerata, kao i da podstiče stvaranje novih muzičkih dela, a sve navedeno sa posebnim akcentom na ideju interkulturalnog dijaloga u muzici.

ROSSI fest je međunarodni muzički festival inspirisan stvaralaštvom eminentnog evropskog kompozitora Salomona Rosija (1570-1650), jedinstvenog po sintezi Istoka i Zapada, odnosno kasne renesanse/ ranobarokne muzike zapadne Evrope i jevrejskih tradicionalnih i sinagogalnih tekstova.

Festival je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Jevrejske zajednice, Italijanskog instituta za kulturu, Narodnog pozorišta u Beogradu i anonimnih donatora.

Ulaz na sve koncerte i predavanja je besplatan, a karte se mogu preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta od 15. januara 2020.

Detalje o programu i učesnicima festivala možete naći na internet stranici: www.rossifest.org

Previous post

Za Brit Awards 2020 nominovani Foals, Coldplay, Stormzy, Lizzo, Burna Boy...

Next post

"Aznavоur by Charles"... Dokumentarac o Šarlu Aznavuru otvara drugo izdanje ДОК #2 festivala

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *