Home»Muzika»Uz njih još igra rokenrol cela Jugoslavija… Električni orgazam slavi 40. rođendan 19. marta u Kombank dvorani

Uz njih još igra rokenrol cela Jugoslavija… Električni orgazam slavi 40. rođendan 19. marta u Kombank dvorani

6
Shares
Pinterest Google+
Električni orgazam/ Photo: Branko Gavrić
Električni orgazam/ Photo: Branko Gavrić

Električni orgazam ove godine slavi 40 godina postojanja i tim povodom kreće na slavljeničku turneju širom regiona.

Centralna proslava četrdesetogodišnjice postojanja najdugovečnijeg beogradskog novotalasnog benda biće simbolično obeležena u Beogradu 19. marta 2020. u Kombank dvorani, a u okviru četvrtog izdanja Kontakta.

– Jako sam uzbuđen što ćemo naš veliki beogradski koncert održati u dvorani iz koje je sve krenulo i koja je jako bitna za istoriju benda. Naši fanovi znaju da smo Ljuba, Jovec i ja nakon koncerta grupe grupe Leb i Sol u Domu sindikata (današnjoj Kombank dvorani) otišli u kafanu Mornar i tamo napravili Električni orgazam. Pored toga, u istoj dvorani je nedavno održana i premijera filma “Električni orgazam za ljude budućnosti”, autorke Marije Vukić, pa mislim da je ta dvorana idealna za svečanost koja nas očekuje – izjavio je pred beogradski koncert Srđan Gojković Gile, frontmen Orgazma.

Električni orgazam, Al Rok Fest/Photo: AleX
Električni orgazam, Al Rok Fest/Photo: AleX

Urbana legenda kaže da je bend nastao 13. januara 1980. godine, a ime Električni orgazam predložio je Gile pošto mu je to prvo palo na pamet, želeći da na taj način namerno provocira i šokira tadašnji establišment.

– Tog dana bili smo na koncertu grupe Leb i sol. Koncert je bio super, ali to nama, koji smo slušali to što smo slušali, s nabujalom tinejdžerskom energijom, jednostavno nije bilo dovoljno. Hteli smo nešto drugo i posle koncerta smo otišli u kafanu Mornar. Bila je, za to vreme jedna uobičajena situacija – nema konobara. Tako je i nastala jedna od naših prvih pesama – “Konobar” a te iste večeri nastao je i Električni orgazam – sećaju se članovi ovog benda.

– Za dva meseca su svi u Jugoslaviji znali za bend – dodaje Gile.

Photo: Patricija Punki
Photo: Patricija Punki

Od tada je prošlo tačno 40 godina i za to vreme Električni orgazam je promenio mnogo članova i postava, preživeo i nadživeo nekoliko ratova i država, objavio mnogo antologijskih albuma i pesama, održao dosta koncerata, nebrojeno puta podigao veliku prašinu, bio na ivici raspada, ali je ipak opstao.

I danas ponosno i uzdignute glave predstavlja jedan od najznačajnijih bendova sa ovih prostora, a nosi i titulu najdugovečnijeg beogradskog novotalasnog benda.

Ulaznice za koncert “40 godina Orgazma” biće puštene u prodaju u petak, 17. januara.

Previous post

Zbogom kreativci... Ubuduće će veštačka inteligencija da odlučuje šta će Holivud da snima

Next post

Moreuz sprema drugi album... Posle najavnog singla "Tamni grad", sada je stigla - "Lidija"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *