Home»Muzika»Nil Pert, legendarni bubnjar grupe Rush, preminuo posle borbe s teškom bolešću

Nil Pert, legendarni bubnjar grupe Rush, preminuo posle borbe s teškom bolešću

4
Shares
Pinterest Google+
Nil Pirt/Photo: YouTube printscreen
Nil Pert/Photo: YouTube printscreen

Nil Pert, bubnjar i tekstopisac čuvene progresiv grupe Rush, preminuo je u utorak, 7. januara, u Santa Moniki, u Kaliforniji, u 67. godini, izjavio je portparol porodice Eliot Minc. Uzrok je rak mozga, s kojim se Nil izvan svetlosti reflektora borio tri i po godine.

Pert je bio jedan od najvećih bubnjara rocka, sa zapaljivim, ali krajnje preciznim stilom kojim je odavao počast svom heroju, Kitu Munu. Pridružio se pevaču i basisti Gediju Liju i gitaristi Aleksu Lajfsonu u bendu Rush 1974. godine, a njegova virtuozna svirka i sjajni, divlje maštoviti tekstovi, pomogli su da trio postane jedan od bitnih bendova klasičnog roka. Talentovani pisac, Pert je takođe bio i autor brojnih knjiga.

U izjavi objavljenoj u petak popodne, Li i Lajfson nazvali su Perta svojim “prijateljem, bratom po duši i više od 45 godina”, i rekli da je bio “neverovatno hrabar” u svojoj borbi sa agresivnim oblikom raka mozga. “Pozivamo prijatelje, fanove i medije da poštuju porodične potrebe za privatnošću i mirom u ovom izuzetno bolnom i teškom trenutku”, dodali su Li i Lajfson. “Oni koji žele da izraze saučešće mogu da odaberu grupu za istraživanje raka ili dobrotvornu ustanovu po svom izboru i daju donaciju u ime Nila Perta. Počivaj u miru, brate”.

HL/Izvor: rollingstone.com

Previous post

Gypsy Jazz & French Songs... Gitarista grupe ZAZ sa Asseo Quintetom 14. januara u Gvarneriusu

Next post

Boomtown Rats u region stižu s novim albumom posle 36 godina, a ovo je prvi singl...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *