Home»Film»Kad kažem filmska scenografija, mislim – Kreka… I Džoni Dep u dokumentarcu o Miljenu Kljakoviću

Kad kažem filmska scenografija, mislim – Kreka… I Džoni Dep u dokumentarcu o Miljenu Kljakoviću

4
Shares
Pinterest Google+
Miljen Kljaković Kreka/ Photo: Ivica Vojnić
Miljen Kljaković Kreka/ Photo: Ivica Vojnić

Snimanje dugometražnog dokumentarnog filma “Kreka” o Miljenu Kljakoviću Kreki, najboljem srpskom i jednom od najboljih svetskih scenografa, u režiji Strahinje Savića i produkciji Centar filma, podržano od strane Filmskog centra Srbije, završava se početkom ove godine na lokacijama u Los Anđelesu.

O veličanstvenom delu Miljena Kljakovića Kreke, scenografa na vrhuncu karijere, u filmu će biti obuhvaćena i svedočanstva Džonija Depa, reditelja Berija Levinsona, Mađida Mađidija, Brajana Helgelanda, direktora fotografije Vitorija Storara, producenta Metija Lešema kao i naših velikih rediteljskih imena Emira Kusturice, Slobodana Šijana, Gorana Paskaljevića, Gorana Markovića i Srđana Karanovića.

– Kreka je velika ličnost, privatno i profesionalno, pa film o njemu mora da oslikava grandioznost i monumentalnost njegove umetničke zamisli. Praviti film o umetniku je veliki rediteljski izazov. Zasad mogu da kažem da će to prevashodno biti montažni kolaž filmova, bogatog arhiva, ali i dragocenog materijala koji smo snimali. Veliki broj poznatih i afirmisanih imena govore o Kreki, ali to nije sve… Jedna od osnova filma je i pitoreskno Krekino hodočašće prema Meki i Medini, scenografijama koje nisu porušene i još uvek postoje, stvarnije od stvarnosti – izjavio je reditelj Strahinja Savić.

Miljen Kljaković Kreka/ Photo: Ivica Vojnić
Miljen Kljaković Kreka/ Photo: Ivica Vojnić

Da podsetimo, Miljen Kljaković Kreka je dobitnik i nagrade “Aleksandar Lifka” Festivala evropskog filma Palić, a tom prilikom je naveo da je sve svoje želje, na neki način, ispunio.

– Radio sam dosta ozbiljne filmove i velike scenografije. Uvek priželjkujem velike dekore i pre svega scenografije, filmove i tekstove o vremenu kojeg više nema. Te filmove najviše volim da radim, i nadam se da ću ubuduće samo njih raditi. Ali specijalnih želja nemam, jer mislim da sam dosta toga uradio obuhvatajući praktično sve epohe koje postoje. Kada ozbiljan filmski projekat govori o prošlosti koje više nema, onda je priprema za takav posao dosta dugačka i obimna. Koristi se arhivska literatura i građa, sve što može da pomogne da bi se jedna scenografija napravila što realističnije, da bude što više u funkciji filma. To je dugotrajan proces, zavisno od teme i flmske priče. Nekada se dešavalo da to traje po nekoliko meseci – istakao je Kljaković.

Internacionalnu slavu stekao je ostvarenjem “Delikatesna radnja”, dok je u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji ostavio veliki trag scenografijama u filmovima “Specijalno vaspitanje”, “Miris poljskog cveća”, “Sok od šljiva”, “Dom za vešanje”, “Andergraund”, “Varljivo leto ’68″… Među mnogobrojnim nagradama koje je dobio su Zlatna arena Festivala u Puli, francuska filmska nagrada Cezar, Evropska filmska nagrada za scenografiju u filmu “Delikatesna radnja”, a bio je nominovan i za prestižnu nagradu za TV stvaralaštvo Emi – za scenografiju TV filma “Raspućin”.

Premijera filma “Kreka” je planirana za jesen 2020. godine.

HL/Izvor: blic.rs

Previous post

Kad se pogase distorzije i zavibriraju žice akustične gitare... Miki (ČBS & Six Pack) i Sava (ČBS) 2. januara u Metropolisu

Next post

Aerosmith prodaje opremu da bi pomogli mladim muzičarima... a na toj online aukciji ima još zanimljivih predmeta...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *