Home»Kult»Važna stranica svetske rock istorije ispisana je u malom klubu Chequers, baš u novogodišnjoj noći… pre ravno 46 godina

Važna stranica svetske rock istorije ispisana je u malom klubu Chequers, baš u novogodišnjoj noći… pre ravno 46 godina

4
Shares
Pinterest Google+
AC/DC/Photo: Promo
AC/DC/Photo: Promo

U nevelikom klubu Chequers u Sidneju, u novogodišnjoj noći 1973. godine, braća Malkolm i Angus Jang zasvirali su sa svojim novim basistom Larijem van Krajtom, pevačem Dejvom Evansom i bubnjarem Kolinom  Burdžesom. Iako su u godini koja je te večeri stizala poslednja trojica izbačena iz benda, jedno je sigurno – te večeri je rođen AC/DC.

Ime jednog od najpoznatijih i najuticajnijih bendova ikad došlo je sasvim slučajno. AC/DC su bila slova koju su Malkom i Angus videli na mašini za šivenje svoje sestre – skraćenica za “alternating current/direct current”, odnosno naizmenična/jednosmerna struja. Kasnije su rekli da je ovo ime simbolizovalo njihovu sirovu energiju, snagu koja je pratila svaki njihov nastup. Prvi fanovi u Australiji nisu tačno znali kako da izgovaraju ovaj naziv, tako da je bend šatrovački zvan i “Aka Daka”. Ubrzo se pojavilo još jedno moguće značenje ovog imena – ono je, tačnije, postalo sinonim za biseksualnost, jer kao što su sprave poput šivaće mašine otvorene za dve struje, tako je i biseksualna osoba u stanju da zavoli osobe oba pola. Članovi benda proveli su decenije ubeđujući publiku u svoju heteroseksualnost.

Ali te večeri, 31. decembra 1973. godine, nije bilo bitno kako se zovu. Bili su potpuno nepoznati. U klubu koji prima 550 ljudi svirali su kavere Rolling Stonesa, Čaka Berija i Beatlesa. Ovo je bila lista pesama odsviranih na tom prvom nastupu:  “The Old Bay Road”, “Midnight Rock”, “Wishing Well”, School Days”, “Nadine”, “No Particular Place To Go”, “I Want You (She’s So Heavy)”, “Get Back”, “Lucille”, “I Hear You Knockin’ But You Can’t Come In”, i poslednja, koja je ostala nepoznata, ali zna se da je bila pesma Rolling Stunesa.

U narednih šest meseci grupa je imala svoj prvi koncert, ali je pretrpela i brojne promene. One su se i kasnije dešavale  –  tokom postojanja benda kroz njega su prošla i dva pevača prepoznatljivih stilova: Bon Skot i Brajan Džonson. Zbog toga obožavaoci dele istorijat grupe na dva perioda: “period Bona Skota“ (1974—80) i “period Brajana Džonsona“ (1980-…).

AC/DC Photo: Promo
AC/DC Photo: Promo

Do 2008, AS/DC je prodao više od 200 miliona albuma u celom svetu, dok je samo 71 milion prodat u SAD. Album “Back in Black” je prodat u 49 miliona primeraka, postajući tako najprodavaniji album bilo kog benda i drugi u svetu iza “Thrillera” Majkla Džeksona. AC/DC je rangiran četvrti na VH1 listi 100 najvećih izvođača hard roka i imenovan za sedmog od najvećih hevi metal bendova svih vremena od strane MTV. Godine 2004. bend je rangiran kao 72. na Rolling Stone listi 100 najvećih izvođača svih vremena.

HL/Izvor: telegraf.rs

Previous post

Ovaj spot koštao je - 15 miliona dolara... Platila ga je vlada, Kajli Minog je glavni lik, a kritike samo pljušte

Next post

Kad se Misisipi razlije po Svilajncu... Noć dobrog bluza uz Tongue Tied Twin i Jimi Triple-B's Triple-six Blues Band

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *