Home»Muzika»Kad se Misisipi razlije po Svilajncu… Noć dobrog bluza uz Tongue Tied Twin i Jimi Triple-B’s Triple-six Blues Band

Kad se Misisipi razlije po Svilajncu… Noć dobrog bluza uz Tongue Tied Twin i Jimi Triple-B’s Triple-six Blues Band

6
Shares
Pinterest Google+
Tongue Tied Twin/Photo: Mihajlo Marković
Tongue Tied Twin/Photo: Mihajlo Marković

Tongue Tied Twin (Švajcarska) i Jimi Triple-B’s Triple-six Blues Band (Beograd) ispratili su prošlog petka staru godinu svirkom u Udruženju sportskih ribolovaca “Bistro” u Svilajncu. Nastup je organizovalo UG Rođen negde dole, u okviru svog projekta “Za Korak Bliže”.

Koncert je otvorio Tongue Tied Twin, srpski zet koji je trenutno jedan od najboljih one man bendova na svetu i kome je ovo bio šesti nastup u Svilajncu. Svake godine kada dođe u tazbinu, TTT kreće na turneju, propovedajući zvuk bluza i prljavog rokenrola po malim mestima širom Srbije. Kristijan Buhelman sam svira istovremeno bas bubanj, kontra činelu, gitaru i po potrebi usnu harmoniku. Poslednjih nekoliko godina na svojim  koncertima svira isključivo na cigar box gitarama, koje je napravio sam, usavršivši zanat izrade ovih specifičnih gitara koje imaju dve, tri ili više žica, u zavisnosti od oblika i željenog zvuka, i sastavni su deo američkog folklora. Pošto ih ima nekoliko, tokom svog koncerta ih je menjao, a svaka od njih ima različitu rezonancu koja dočarava autentični zvuk Misisipija, berača pamuka ili divljeg afričkog plesa.

TTT je u svom radu originalan, emotivan i posvećen muzici, nezaobilazan je uticaj crnih majstora slajd gitare Sun Housa, Rl Burnside. Nastup je trajao 60 minuta i svirao je svoje najbolje pesme “Control”, “Digging”, “Stranglehold”, zvučao je savršeno i ovo mu je bio najbolji šou u Svilajncu do sada.

Odmah za njim na binu su izašli  Jimi Triple B’s Triple Six Blues Band, beogradska supergrupa sačinjena od muzičara koji istovremeno sviraju u više bendova. Ovo im je bio četvrti nastup u Svilajncu. Ovaj bend čine renomirani beogradski muzičari koje predvodi gitarista Slobodan Boba Đukić, jedna od najraznovrsnijih muzičkih ličnosti na alternativnoj sceni Srbije. Svirao je u bendovima Eyesburn, Hang,  Hitman,  ujedno je član roots reggae bend Ras Mc Bean & Soulcraft.

Jimi Triple-B's Triple-six Blues Band /Photo: M. Marković
Jimi Triple-B’s Triple-six Blues Band /Photo: M. Marković

Navežbani su i uživo zvuče sjajno, a pored svojih autorskih pesama sviraju i dosta obrada legendarnih rokenrol majstora. Svirali su svoje prepoznatljive  pesme “Goin’ Back to Vox”, “Black Crow”, “Bad Cards”, obradu Bob Marlya “Iron Lion Zion” i mnoge druge. Pored Bobe, u bendu su basista Damjan Ćirilović (Ras Mc Bean & Soulcraft) i bubnjar Boris Usanović (Eyesburn, Hang). Svirali su oko sat vremena i ovo predivno predpraznično veče priveli kraju.

Sutradan su TTT i Slobodan Boba Đukić imali akustični performans u Prirodnjačkom Centru Srbije u Svilajncu, gde su zajedno odsvirali jednu pesmu.

Prirodnjački centar Srbije/Photo: M. Marković
Prirodnjački centar Srbije/Photo: M. Marković

Mihajlo Marković

Previous post

Važna stranica svetske rock istorije ispisana je u malom klubu Chequers, baš u novogodišnjoj noći... pre ravno 46 godina

Next post

"Garage Days" benda Metallica je najbolji cover album svih vremena... Sleš nema dilemu, a vi?

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.