Oni su punili stadione u proteklih 10 godina… Objavljena lista najprofitabilnijih turneja u poslednjoj deceniji, metalci imaju najvernije fanove

0
57
Bon Jovi/Photo: facebook@BonJovi
Bon Jovi/Photo: facebook@BonJovi

Pollstar, poznata publikacija muzičke industrije koja prati koncertnu produkciju i njene prihode, objavila je u sklopu godišnjeg izvještaja i spisak “najprofitabilnijih” izvođača prethodne decenije.

Spisak obuhvata “top 30” izvođača rangiranih prema njihovih zaradama na turnejama. Kao jedan od glavnih faktora našao se ukupan broj prodatih ulaznica širom sveta na turnejama održanim od 2009. do 2019. godine. A u svetskom vrhu našlo se i pet hard rock/metal izvođača.

3019 Business Analyss/Pollstar
2019 Business Analyss/Pollstar

S profitom od ukupno 869 miliona dolara zarađenih na 341 koncertu održanom u proteklih 10 godina grupa Bon Jovi našla se na visokom 5. mestu.

Prva četiri mesta zauzeli su U2, The Rolling Stones, Ed Širan i Tejlor Svift.

3019 Business Analyss/Pollstar
2019 Business Analyss/Pollstar

Proteklih 10 godina bili su unosne i za Rodžera Votersa i suosnivaču Pink Floyda osigurale su 700 miliona dolara i 10 mesto na Pollstarovoj listi. Otprilike dve trećine tog prihoda odnosi se na fenomenalnu “The Wall Live” turneju u sklopu koje je između 2010. i 2013. godine održao 219 koncerata.

3019 Business Analyss/Pollstar
3019 Business Analyss/Pollstar

Dva benda koja su svojevremeno bila na zajedničkoj turneji, Metallica i Guns N’ Roses rangirani su na 12. i 13. mesto se respektabilnim zaradama od 662 i 648 miliona dolara. Gotovo svi prihodi koji su grupi Gunsima osigurali ovu visoku poziciju dolaze od povratničke “Not In This Lifetime” turneje koja se nalazi na 3. mestu najprofitabilnijih turneja ikad održanih. S druge strane, grupi Metallica većinu zarade u proteklih deset godina donela je još uvek aktivna “WorldWired” turneja koja je takođe na spisku naj-turneja u istoriji i to na 9. mestu.

HL/Izvor: mixer.hr

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime