Skroz luda priča o susretu Tita i Lemija… Šta sve nisu rekli jedan drugom maršal Jugoslavije i lider Motorheada

0
259
Lemi Kilmister i Josip Broz/Photo: facebook/wikipedia.org
Lemi Kilmister i Josip Broz/Photo: facebook/wikipedia.org

S Lemijem Kilmisterom, frontmenom kultnog Motörheada, pre tačno četiri godine,  mnoštvo neobičnih priča otišlo je u legendu – navodno je spavao sa 2.000 žena; imao je sina kojeg je dao na usvajanje; na koncertima je u nekoliko navrata izgubio život… a jedna od takvih je i ona o susretu sa Josipom Brozom.

Naime, 1966. Lemi je boravio u Beogradu kao član grupe The Rockin’ Vickers, a dočekao ih je Josip Broz Tito lično.

– Jako dobro se sećam tog događaja. Svirali smo s vojnim orkestrom, a nakon toga nas je Tito pozvao na večeru na kojoj nismo razmenili nijednu jedinu reč. Sećam se da su nas po protokolu smestili na suprotnu stranu stola. Nismo mu prilazili, kao što ni on nije prilazio nama – ispričao je slavni roker svojevremeno u intervjuu za Jutarnji list.

Lemi Kilmister na početku karijere/Photo: Pintereset
Lemi Kilmister na početku karijere/Photo: Pintereset

Rok kritičar Dragan Kremer, se priseća zanimljive anegdote u vezi tog gostovanja.

– Sredinom šezdesetih je njegov bend koji se zvao ‘Rockin’ Vickars’ gostovao u okviru neke studentske razmene. Sa naše strane išlo je kulturno umetničko društvo, a nama je u uzvratnu posetu, između ostalih, došao i bend uredno očešljanih, mada dugokosih momaka, u cvetnim košuljama. Jedan od njih je bio Lemi – naveo je Kremer, a preneo radio Slobodna Evropa.

Nakon nastupa bili su na prijemu kod druga Tita, a Lemi je imao fotografiju s njim, koju će neki videti kao inspiraciju za njegov kasniji imidž.

– Na jednom od ranih albuma grupe Motörhead na unutrašnjem omotu nalazi se upravo fotografija sa tog prijema – Lemi bez i jedne bore, bez prstenja, metala i svega ostalog… A onda je svoju fascinaciju produžio time što je, kad je kasnije počeo da skuplja ordenje svih vrsta i svih zemalja, znajući šta je šta, uspeo da kupi na crnom tržištu, verovatno u Britaniji ili zapadnoj Evropi, čak tri ordena Narodnog heroja, jer je znao da samo drug Tito ima tri takva ordena i ja sam bio u prilici da mi u jednoj kućnoj poseti Lemi to ordenje i pokaže. Dakle, možete da zaključite kakav je to bio lik – otkrio je Kremer.

Lemi je nakon tog susreta još nekoliko puta bio u Srbiji, poslednji put 2015. godine – s Motörheadom na Exitu.

HL/Izvor: noizz.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime