Home»Muzika»Rambo Amadeus nema iluzije: Ja se palim na ekologiju, ali moj glasački listić je samo slamka među demokratske vihorove

Rambo Amadeus nema iluzije: Ja se palim na ekologiju, ali moj glasački listić je samo slamka među demokratske vihorove

4
Shares
Pinterest Google+
Rambo Amadeus/Photo: YouTube printscreen
Rambo Amadeus/Photo: YouTube printscreen

U tekstu “Brod budala“ Rambo Amadeus navodi “Boj ne bije svijetlo oružje već boj bije srce u junaka, pa ti daju pušku M-48 da pucaš na tomahavka”.

Da li je tu skoro sve rečeno na račun devedesetih i naših ratova, pa i šire, na deo mentaliteta koji nas je doveo do svega?

– Ne, stih je referenca na Marksovo tumačenje mehanike društvenih odnosa – rekao je Rambo Amadeus u intervjuu za Nedeljnik.

– Citiram velikog Marksa: ‘Proizvodne snage diktiraju proizvodne odnose.’ U ovom slučaju – ratna tehnologija nužno menja ratnu doktrinu. Prvi svetski rat je odneo puno žrtava, jer se pojavio mitraljez ‘maxim’, a zaostala je komanda iz Napoleonovih ratova – ‘Juriš’.

U to romantično vreme bilo je još uvek sramota puzati pred mitraljezima, čast je nalagala da se juriša – šunjanje i puzanje je uvedeno tek u Drugom svetskom ratu, mnogo je ljudi poginulo dok se pojam ratne časti nije korigovao prema novoj tehnologiji. Dakle – dok se proizvodni odnosi nisu prilagodili proizvodnim snagama.

Poslovica “Boj ne bije svijetlo oružje već boj bije srce u junaka” datira još iz doba ratovanja hladnim oružjem, prsa u prsa, pa je hrabrost bila – presudna. Sada već svedočimo ratovanju dronovima – pa je trebalo nešto dopisati drevnoj poslovici da se deca ne zbunjuju.

A pošto sada svaki dan čitamo šta nam “daju od oružja”, da li je narodu ovde značajnije da stigne vojni avion od kola hitne pomoći iz Francuske?

– Pa nema tu mnogo slučajnosti – u društvu spektakla, medijskom društvu u koje je zapao svet, mediji bliski vlastima favorizuju informacije koje su po ukusu najšireg auditorijuma. Ja se palim na ekologiju, najviše se radujem kad čujem da su nabavljeni električni autobusi, ali moj glasački listić je još uvek slamka među demokratske vihorove.

Internacionalni eko-socijalizam je “my cup of tea”, ali ga još nema na političkom horizontu, rekao je Rambo Amadeus.

HL/Izvor: Nedeljnik

 

Previous post

Betoven i još po nešto... Urnebesna muzička parodija sa Igudesmanom, Kler Vels i BG filharmonijom na Kolarcu

Next post

Poznat program 21. Guitar Art festivala... Pod sloganom "Rapsodija", u Beograd dolazi više od 130 najznačajnijih gitarista današnjice

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *