Home»Film»Preminuo Vojislav Vučinić, osnivač i prvi direktor Festivala autorskog filma

Preminuo Vojislav Vučinić, osnivač i prvi direktor Festivala autorskog filma

4
Shares
Pinterest Google+

Osnivač i prvi direktor Festivala autorskog filma, Vojislav Vučinić preminuo je u 82. godini u Beogradu. Rođen je 1938. u Podgorici. Završio je engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Od 1965. bio je zaposlen u “Jugoslavija- filmu” na poslovima izvoza naših filmova za englesko govorno područje. U tom periodu filmovi Petrovića i Makavejeva, a nešto kasnije i dela Kusturice, Šijana, Zafranovića, Nikolića, Draškovića i drugih naših autora nalaze svoje mesto u art- bioskopima u Americi, kao i na prestižnim zapadnoevropskim televizijama.

Od 1990. Vučinić je bio direktor “Jugoslavija filma”; ovo preduzeće preuzima tada organizaciju Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma,  pokreće Art bioskop Muzeum i Kafe bioskop Ada, distribuira niz zapaženih umetničkih filmova kod nas.

U jesen 1994, uz veliku podršku Slobodana Novakovića i još nekoliko filmskih prijatelja, Vojislav Vučinić osniva Festival autorskog filma “Pogled u svet” koji se sve do 2004. održavao u organizaciji Jugoslavija-filma, postajući veoma brzo nezamenljivo mesto za generacije beogradskih filmofila, umetnika, intelektualaca.

Vojislav Vučinić/ Photo: Promo
Vojislav Vučinić/ Photo: Promo

Njegovom zaslugom naša publika prvi put otkriva i autorske svetove Egojana, Vong Kar-vaja, Kajgea, Sokurova, Balabanova…

Uprkos teškim vremenima međunarodnih sankcija i izolacije, NATO-bombardovanja i velikih političkih previranja u zemlji,  uspeva da na FAF dovede i neke od kultnih figura svetskog filma (među njima bili su i Pol Morisej, Sofi Marso, Andžej Žulavski, Gaspar Noe, Enki Bilal).

Godine 2005. sa grupom mlađih reditelja i filmskih radnika osniva Udruženje građana “Pogled u svet” koje sa uspehom nastavlja organizovanje festivala.

Od 2006. Voja Vučinić bio je koordinator FAF-a, a kasnije i član Fondacije “Aleksandar Saša Petrović”.  Udruženje filmskih umetnika Srbije dodelilo mu 2004. Diplomu za izuzetan doprinos osnivanju i razvoju Festivala autorskog filma.

Komemorativni skup posvećen Vojislavu Vučiniću biće održan u utorak, 24. decembra u 11:30 časova u Jugoslovenskoj kinoteci, Uzun Mirkova 1.

Vojislav Vučinić/ Photo: Promo
Vojislav Vučinić/ Photo: Promo
Previous post

Je l' te tata tako učio... Ćerka Lenija Kravica nema mnogo filmskih uloga, ali zato zna kako da zaradi lajkove na instagramu

Next post

U slavu džeza i bluza... Gitarista Čarli Hanter i pevačica Lusi Vudvard na Nišvilu 2020.

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *