Neuporediv s bilo čime drugim… “Thriller” Majkla Džeksona je najprodavaniji album svih vremena

0
39

Legendarni album “Thriller” Majkla Džeksona prodat je u više od 66 miliona primeraka širom sveta. Ovo je više prodatih jedinica nego što su to ostvarili Greatest Hits 1971-75 grupe Eagles (29 miliona) i Greatest Hits Volume I & Volume II pevača Bilija Džoela (23 miliona).

Ovo je ultimativni rekord albuma koji je izdat 1982. godine. Majkl je želeo album gde je svaka pesma “ubica”. Čak mu se i Pol Makartni priključio u procesu stvaranja.

Odmah po objavljivanju, “Thriller” se pojavio na 1. mestu liste Billboard 200. Iznedrio je 7 singlova: “The Girl Is Mine”, “Billie Jean”, “Beat It”, “Wanna Be Startin’ Somethin'”, “Human Nature”, “P.Y.T.” i “Thriller”. Svi su ušli u top 10 liste Billboard Hot 100. Album se svake sedmice prodavao u milion primeraka.

Kultni spot sa zaraznom koreografijom za pesmu “Thriller”, iščekivan je sa velikim nestrpljenjem, a kad je održana premijera – obožavaoci su “podivljali”. Svi su naučili plesne pokrete koji su se mogli primetiti po disko klubovima širom sveta. Do kraja 1983. godine, Thriller je već bio najprodavaniji album ikada.

Dobio rekordnih 8 Gremi nagrada, uključujući album godine i singl godine (“Beat It”). Kritičari kažu da je ovo jedan od najboljih albuma svih vremena. Svrstan je u Gremi Galeriju slavnih i u Američki nacionalni registar kao “kulturološki, istorijski i estetski bitan snimak”.

– Teško je zamisliti sadašnje muzičko tržište bez “Thrillera”, koji je promenio pristup poslovanja muzičke industrije, kako sonično, tako i komercijalno – pisao je magazin Rolling Stone.

HL/Izvor; telegraf.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime