Home»Muzika»Kad metal postane klasika… Kako Metallica i Iron Maiden zvuče na klaviru otkriće nam Zorana Vladisavljević 24. decembra u CK “Vlada Divljan”

Kad metal postane klasika… Kako Metallica i Iron Maiden zvuče na klaviru otkriće nam Zorana Vladisavljević 24. decembra u CK “Vlada Divljan”

5
Shares
Pinterest Google+
Zorana Vladisavljević/Photo: facebook
Zorana Vladisavljević/Photo: facebook

Pijanistkinja Zorana Vladisavljević prirediće pravu poslasticu ljubiteljima krosovera 24. decembra, na beogradskom koncertu u Centru za kulturu “Vlada Divljan”. Na repertoaru će biti klavirske obrade pesama poznatih hevi-metal bendova, kao i autorske kompozicije nastale u sklopu sastava “A difficult one”, koji je osnovala sa sestrom Valentinom.

Zorana je završila master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na klavirskom odseku, a trenutno je student završne godine doktorskih studija na Filološkom fakultetu u Beogradu.

– Imala sam koncert prošle godine kada sam izvodila Metallicu i Iron Maiden – podseća za Novosti Zorana. – Sad sam rešila da proširim repertoar i ubacim još neke poznate metal bendove, ali Metallice će, sigurno, ponovo biti, dok autorski deo koncerta predstavlja novinu.

U svetu su klavirske verzije rok i metal pesama uobičajene, ali, u našim krajevima, to što radi Zorana je inovacija.

– U srednjoj školi sam više bila orijentisana ka klasici, međutim, kasnije sam se više družila sa ljudima koji su bili u toj čvršćoj muzici, pa sam imala želju da napravim bend i da sviram tako nešto.

Upitana da li je teško skidati metal-pesme i prilagođavati ih klaviru, Zorana odgovara:

– U početku je bilo zahtevno da se priviknem na distorzirani zvuk, ali kasnije – ne. To su, uglavnom, melodične pesme. Neke solaže su kompleksnije, brže, i tu može da se desi problem, ali, generalno ga nema.

Mladoj umetnici je, trenutno, omiljeni metal-bend švedski Opeth.

– Veoma su aktuelni, motivišu me. Bila sam skoro na njihovom koncertu. Biće, svakako, i neka njihova pesma na mom nastupu.

A kad je klasika u pitanju…

– Volim onu mračniju, da se pretpostaviti. Rahmanjinov mi je omiljeni kompozitor.

HL/Izvor: novosti.rs

Previous post

Zvanično potvrđeno: Džon Malkovič dolazi na FEST... a njegova verzija Koenove "Hallelujah" je - neodoljiva

Next post

Prođite kroz portal i uplovite u svet snova... Vidimo se 28. decembra na 46. maskenbalu u KST-u

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *