Home»Film»Zvanično potvrđeno: Džon Malkovič dolazi na FEST… a njegova verzija Koenove “Hallelujah” je – neodoljiva

Zvanično potvrđeno: Džon Malkovič dolazi na FEST… a njegova verzija Koenove “Hallelujah” je – neodoljiva

4
Shares
Pinterest Google+
Džon Malkovič/Photo: YouTube printscreen
Džon Malkovič/Photo: YouTube printscreen

Čuveni holivudski glumac, Džon Malkovič, biće počasni gost 48. FEST-a na kojem će mu biti uručeno priznanje Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Prilikom gostovanja u Beogradu, ovaj svestrani umetnik takođe će upriličiti i resital uz muzičku pratnju.

Karijeru je započeo u pozorištu kao glumac, a potom i kao režiser. Brodvejski debi ostvario je u predstavi “Smrt trgovačkog putnika”, koji mu je doneo nagradu Emmy kada je predstava ekranizovana.

Njegov filmski debi bio je izuzetno uspešan – uloga u ostvarenju “Mesta u srcu” donela mu je prvu nominaciju za Oskara. Nizale su se zapažene uloge u filmovima “Carstvo sunca” Stivena Spilberga, “Staklena menažerija” Pola Njumana, Bertolučijev “Čaj u Sahari”. Uloga okrutnog Vikonta u filmu “Opasne veze” Stivena Frirsa donela mu je popularnost i pažnju šire javnosti, a uloga psihotičnog ubice u filmu “Na vatrenoj liniji” donela mu je drugu nominaciju za Oskara, kao i nominaciju za Zlatni globus.

Da poseduje odličan smisao za humor Malkovič je pokazao kada je prihvatio ulogu u kultnom filmu “Biti Džon Malkovič” u kome glumi samog sebe. Scenarista Čarli Kaufman izjavio je da je scenario od početka bio zamišljen isključivo sa Malkovičem u glavnoj ulozi, zbog specifične enigmatične energije koju ovaj glumac poseduje.

I zaista, Malkovič se proslavio svojom jedinstvenom pojavom i očaravajućom glumačkom izvedbom, najčešće u ulogama negativaca ledenog pogleda. Ipak, nije zaobilazio ni komedije, pa će tako ostati zapamćen i po ulogama u akcionoj komediji RED i filmu “Spaliti posle čitanja” braće Koen. Iako je tokom bogate karijere ostvario preko 70 uloga, Malkovič je i dalje i te kako aktivan u Holivudu, a nedavno smo ga gledali u Netflix hitovima “Bird box” i “Velvet buzzsaw”.

Džon Malkovič/Photo: YouTube printscreen
Džon Malkovič/Photo: YouTube printscreen

Osim što glumi i režira, Malkovič je producirao nekoliko nezavisnih filmova koji su vremenom postali kultni hitovi – između ostalog “Džuno” i “Svet duhova”. Napisao je i scenario za kratki film “100 godina” koji je režirao Robert Rodrigez, a koji je zatim zapečaćen i planirano je da bude prikazan 18. novembra 2115. godine!

Malkovič je prava renesansna ličnost, jer se osim filma bavi i muzikom, ali i modnim dizajnom.

Kompletan program 48. FEST-a biće objavljen 22. januara 2020. godine.

Previous post

Stigao novi trejler za "Top Gun"... Posle 30 godina, Maverik je ponovo tamo gde i treba da bude

Next post

Kad metal postane klasika... Kako Metallica i Iron Maiden zvuče na klaviru otkriće nam Zorana Vladisavljević 24. decembra u CK "Vlada Divljan"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *