Brajan Ino u kampanji za oslobađanje Asanža: Na ovom slučaju lomi se budućnost novinarstva…

0
32
Brajan Ino/Photo: facebook@brianenomuyic
Brajan Ino/Photo: facebook@brianenomuyic

“Novinarstvo živi u atmosferi slobode, a ona se sada gasi”, rekao je Brian Eno.

Pokrenuta je kampanja koja poziva na pravdu za Džulijana Asanža, koji je trenutno smešten u samici u zatvoru najvišeg osiguranja u Belmaršu, čekajući moguće izručenje SAD.

Brajan Ino pridružio se organizatorima kampanje Don’t Extradite Assange, kao i pristalicama Code Pink – mirovne kampanje sa sedištem u SAD.

Nova kampanja poziva ljude da poplave Home Office e-mailovima i fizičkim razglednicama (koje se mogu naručiti putem interneta) pre 19. decembra, a to je datum sledećeg pojavljivanja na sudu za Asanža.

En Rajt, bivša generalka američke vojske i zamenica ambasadora SAD, koja je podnela ostavku zbog ilegalnosti rata u Iraku, rekla je da u Britaniji kao američka državljanka poziva britansku vladu da oslobodi Asanža.

– Komercijalni mediji su se pokazali neupešni kad je u pitanju novinarstvo, a Džulijan Asanž je profesionalni novinar – izjavila je En Rajt tom prilikom.

Medea Benjamin, koja je suosnivačica Code Pink, istakla je da je osoba iza rešetaka bila osoba koja je razotkrila invazije, ubistva civila i mučenja, te da to govori mnogo o američkom i britanskom “pravosudnom sistemu “.

Brajan Ino, muzički vizionar, govorio je o sistematskim državnim mučenjima novinara i podsetio nas je da je Asanž već niz godina u izolaciji, a trenutno se nalazi u Belmaršu.

Treba se prisetiti da je sve to počelo 2010. godine kada je Čelzi Mening na WikiLeaksu pustila film u kojem su američki helikopteri ciljali i ubijali novinare u Iraku. Niko od odgovornih nije priveden zbog odgovornosti, a ona je bila u zatvoru sedam godina, potom puštena, ali sada se vraća u zatvor zbog odbijanja svedočenja protiv WikiLeaksa.

Tužbe za silovanje protiv osnivača WikiLeaksa Džulijana Asanža odbačene su početkom ove godine. Nikada nije osuđen za takav zločin, a optužbe nisu pravilno istražene, tako da upletene žene sigurno nisu dobile pravdu ako zaista i postoji slučaj. Advokat koji radi za tužiteljstvo Crown Prosecution Service čak je 2010. i 2011. godine pisao svojim švedskim kolegama tražeći od njih da ne dođu u Veliku Britaniju na razgovor, iako je pristao da razgovara s njima ukoliko dođu u ekvadorsku ambasadu. CPS je kasnije priznao brisanje e-mailova i dodao mnoštvo spisa zloupotrebe postupka oko Asanžovog pritvaranja.

UN specijalni izveštač za mučenje, Nils Melcer, u maju je posetio Asanža u Belmaršu i napisao: “Gospodin Asanž je tokom nekoliko godina svesno izložen progresivno teškim oblicima okrutnog, nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, čiji se kumulativni učinci mogu opisati samo kao psihološka mučenja”.

Džulijan Asanž/Photo: YouTube printscreen
Džulijan Asanž/Photo: YouTube printscreen

Oni koji se zalažu za puštanje Asanža i koji su ga videli na sudu pre samo nekoliko nedelja strahuju za njegov život, opisujući njegovo mentalno i fizičko stanje kao očajno. Iako je kazna za kršenje jemstva završena u septembru, a švedske optužbe odbačene, sudija je presudio da će ostati u Belmaršu do ročišta za izručenje u februaru, a uz to su bile neizbežne žalbe i daljnji sudski postupak, daleko izvan toga. I dalje mu uskraćuju sredstva za pripremu pravne odbrane, a njegovo zdravstveno stanje svakodnevno se pogoršava.

Džon Pilger rekao je da je “postupanje i progon Džulijana Asanžea način na koji diktature tretiraju političkog zatvorenika”.

– Ovo nije važno samo za Asanža, već i za budućnost novinarstva i budućnost pozivanja vlada na odgovornost za ono što rade – izjavio je Brajan Ino.

HL/espreso.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime