Udovica Krisa Kornela tužila Soundgarden: Ukrali su njegove neobjavljene pesme, a sada mi još i prete

0
124
Oglasi
Kris Kornel/Photo: facebook@chriscornell
Kris Kornel/Photo: facebook@chriscornell

Udovica Krisa Kornela, Viki, pokrenula je tužbu protiv Soundgardena, tvrdeći da bend nije isplatio autorski honorar za sedam neobjavljenih snimaka koje je Kornel snimio pre smrti, 2017. godine.

Tužba, podneta na sudu u Floridi, obuhvata Kornelove bivše kolege iz benda Soundgarden, Kima Tejla, Meta Kamerona i Bena Šeparda, kao i poslovnog menadžera benda, Rita Venerusa, koji je odbio da komentariše tužbu. U tužbi se tvrdi da su se oni “besramno urotili kako bi oduzeli stotine hiljada dolara Krisovoj udovici i maloletnoj deci u nezakonitom pokušaju da siledžijski objave određene audio snimke koje je stvorio Kris pre nego što je preminuo”.

Viki i Kris Kornel/ Photo: Facebook @chriscornell
Viki i Kris Kornel/ Photo: Facebook @chriscornell

Prema navodima iz tužbe, Kornel je snimio sedam snimaka u svom ličnom studiju na Floridi 2017. U tužba se tvrdi da nikada nije bilo izričitog dogovora da su ove pesme namenjene Soundgardenu i da je Kornel njihov ekskluzivni vlasnik. Posle Kornelove smrti, bend je kontaktirao sa Viki, koja je pristala da sa Soundgardenom podeli neobjavljene snimke za potencijalni novi album, sve dok su koristili jednog od Kornelovih “pouzdanih producenata” i obavestili je o mogućoj marketinškoj strategiji albuma. Otprilike godinu dana kasnije, u tužbi se tvrdi da je bend odabrao svog producenta i da nije bio voljan da prođe “kroz bilo koji postupak odobrenja”, navodno u pogledu marketinške strategije.

Predstavnica Viki Kornel uputila je medije na izjavu koju je objavila na Instagramu i u kojoj je napisala: “Šokirana sam koliko često se to događa. To nisam samo ja, udovica rok zvezde, ili politička udovica; to je slučaj za ogromnu većinu žena posle odlaska partnera. To prevazilazi socio-ekonomsku klasu, rasu i religiju. To je neprijatna i nažalost previše uobičajena tema. Članovi porodice, prijatelji i poslovni saradnici s velikim srcem; ko će iskoristiti ranjivost udovice kad je slomljena i sama. Ti neki ljudi koji su odlučili da i njeno vreme istekne”.

 


View this post on Instagram

I have been taking time these past few weeks to be grateful for all the good people around me and for those who have lifted me up at the very worst times in my life. The silver lining, during the storm, is finding and appreciating the subtle glow of those who sincerely support you in your life unconditionally. However, sometimes while you grieve the one you physically lost, you realize that you must now grieve the loss of some of those you considered friends and family as well. I am shocked at how often this occurs. It’s not just me, or the rock-star widow, or the political widow; it is the case for the vast majority of women after their partners have passed. It transcends socio-economic class, race, and religion. It is an unpleasant and unfortunately all too common theme. Hard-hearted family members, friends, and business associates; who will exploit a widow’s vulnerability when she’s broken and alone. These other people who have decided that her time is up as well. Through support groups and other widowed friends, and during both difficult and supportive conversations, I have learned that I am not a unique case. This seems to be the inevitable plight of the widow in this world and I cannot help feeling angry, sad and betrayed. I will not be bullied or shamed into silence. I will not accept something so wrong, so lacking in compassion or decency, even with the clear but unspoken threat of social rejection hanging over me. This was not the way I would have chosen to move forward. But I will not be pushed aside for someone else’s convenience or gain. I will not sacrifice our children’s futures for someone else’s greed. And I will not let someone else make me feel shame because the man I loved was taken from all of us too soon. I will do justice by my husband’s work and memory; for our children and for everything we stood for. I want to thank everyone who has stood by Chris and has supported us through this devastating time. Your love and your kindness will never be forgotten. #chriscornell forever ?

A post shared by Vicky Cornell (@vickycornell) on

Tužba potom navodi da su preživeli članovi Soundgardena, posebno Tejl, počeli da daju lažne izjave medijima o tome ko je vlasnik neobjavljenih Kornelovih snimaka i razlozima da ih objave na novom albumu. Zatim, u novembru, tužba tvrdi da su advokati Soundgardena poslali Viki Kornel pismo tražeći da im preda neobjavljene snimke, uz tvrdnju da su oni jedini vlasnici.

Ni predstavnik benda Soundgarden, ni advokat benda nisu odgovorili na zahteve novinara za komentarom, ali pismo advokata u ime benda, uključeno u tužbu, baca malo svetla na njihov položaj. U pismu se tvrdi da je Soundgarden “radio na datotekama u saradnji sa ostalim članovima benda i ceo bend se osećao veoma pozitivno zbog njihove ponovo izražene umetničke energije i kreativnosti”. Bend tvrdi da “bilo koji muzički sadržaj (instrumentalni i/ili vokalni, demo snimci ili probe) koje su na hard-discu sačuvali neki ili svi članovi Soundgardna (uključujući sve snimke koji sadrže samo izvedbe Krisa Kornela namenjene Soundgardenu) predstavljaju Soundgarden partnerstvo. Takođe, pismo obuhvata spisak pesama – na kojem je Kameron naveden kao autor tri pesme, dok su Tejl i Šepard navedeni kao koautori u svakoj pesmi.

Ipak, tužba Viki Kornel navodi da Soundgarden “nije pokazao nijedan dokument o partnerstvu, još manje dokument koji je potpisao Kris, a koji podržava njihove tvrdnje o vlasništvu”. Nadalje, napominje se da “ne postoje dokazi da su [neobjavljeni snimci] … bili ikada namenjeni da budu bilo  šta drugo, osim Krisovog ekskluzivnog vlasništva. Takođe se citira i e-mail kornela iz 2013. godine upućen advokatima benda, u kome odbija da potpiše sporazum o partnerstvu, rekavši da više neće dozvoliti drugima, kako šiše u tužbi, da “nesrazmerno profitiraju od njegovih kreativnih radova”.

Tužba se zatvara optužbama na račun Soundgardena da odbijaju pregovore o neobjavljenim snimcima i umesto toga pribegavaju “taktikama pritiska, uznemiravanju, nezakonitom izvrdavanju autorskih prava i iznudi”.

Ako Kris ovo sve gleda negde od gore… mora da je jako tužan.

HL/Izvor: rollingstone.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime