Home»Kultura»Opet FRKA u Domu omladine… Peti Festival romske kulture i aktivizma 13. decembra u Amerikani

Opet FRKA u Domu omladine… Peti Festival romske kulture i aktivizma 13. decembra u Amerikani

8
Shares
Pinterest Google+
Festival romske kulture i aktivizmal/Photo: Frka#5 promo
Festival romske kulture i aktivizmal/Photo: Frka#5 promo

U petak, 13. decembra od 20 do 23 sata, u sali Amerikana Doma omladine biće održana FRKA#5, (Festival romske kulture i aktivizma). Na festivalu će nastupiti glumica Gorica Popović, glumac Slobodan-Boda Ninković, pevačica Aleksandra Slađana Milošević, grupa Kal, Ivan Kurtić, Dušan Kurtić i orkestar Ivana Makevića.

Ovo je već peta godina kako Romski kulturni centar i partnerske organizacije organizuju festival FRKA, sa ciljem da postane najveći tradicionalni događaj u Evropi i da svojim aktivnostima stavi u žižu ljudska i manjinska prava.

U Srbiji, manifestacije iz oblasti kulture i kulturno-umetničke aktivnosti Roma su ograničene na lokalni nivo, a njihov domet se uglavnom završava publikom iz romske zajednice. Kulturni događaji Roma retko su zastupljeni na javnim medijskim servisima i obično nemaju adekvatno mesto u vodećim institucijama kulture. FRKA#5 je jedan od načina da se pronađe novi model kako bi se naglasile pozitivne vrednosti Roma kao što su vrhunska umetnost (naročito iz oblasti muzike), slobodan duh, tolerancija i dr. Cilj festivala je da predstavi savremenu romsku kulturu na kreativan i inovativan način, bez isticanja kulturnih i etničkih razlika, naglašavajući univerzalne vrednosti koje su nam zajedničke.

Kal/Photo: Frka#5 promo
Kal/Photo: Frka#5 promo

Trenutno je romska zajednica kao i njihova kultura marginalizovana u svim aspektima socijalnog i ekonomskog života. Želja organizatora je da romska kultura bude atraktivnija i dostupnija svima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, obrazovni status i starost, da dobije na snazi i privuče pažnju javnosti u promovisanju otvorenog dijaloga, koji je okrenut ka rešavanju problema i najvažnijih pitanja romske zajednice.

Prvi događaj ovakvog tipa u Srbiji je organizovan 25. septembra 2015. Ispred Vlade Srbije se tom prilikom okupilo oko 250 učesnika, gde im se obratila između ostalih, i predstavnica Evropskog parlamenta Soraja Post. Povorka učesnika je prošetala Nemanjinom ulicom, ispred autobuske stanice Beograd je uručena humanitarna pomoć migrantima, a nakon toga, u Mikser Houseu otvorena je izložba “Romi i umetnost” Ivana Prede. Usledile su tribina “Evropa, Balkan i Romi”, debata o Romkinjama između tradicije i emancipacije i projekcija filma o Šabanu Bajramoviću. U večernjim satima nastupili su bend Crne mambe iz Niša, Gipsy mafia iz Zrenjanina i GRUBB iz Beograda.

Previous post

Svečano uručenje nagrade "Slaviša Nikolin Živković" 10 decembra u Narodnom pozorištu u Nišu

Next post

Laibach nam je u Kombank dvorani dao sve što volimo... anđele i đavole, strah i nadu, adrenalin, ljubav i - opasno dobro ratničko rokanje

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *