Home»Film»Sedam premijera na Indie Belgrade 2019 festivalu

Sedam premijera na Indie Belgrade 2019 festivalu

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

Peti Festival nezavisnog američkog filma Indie Belgrade, u organizaciji Doma omladine Beograda, nastavlja da prati svoju jedinstvenu nit slobode, nezavisnosti, nepretencioznosti – u izboru tema, likova, načina pripovedanja i rediteljskih postupaka, pa tako i ovog puta donosi sveži dah novog i nezavisnog američkog filma, uvek drugačijeg od onoga što je trenutno aktuelno na svim svetskim boks ofisima, u svim svetskim multipleksima, a dolazi iz najveće svetske “fabrike snova” – Holivuda.

Na festivalu će od 12. do 15. decembra, premijerno u Srbiji biti prikazano sedam nezavisnih američkih filmova, a pored razgovora publike sa specijalnim gostom festivala Bobom Bajingtonom biće održan i master klas, koji će biti svojevrsno rediteljsko “otvaranje karata” i javno prolaženje kroz ono što čini dobar rad na pripremi filma u nekoj od njegovih ključnih faza realizacije.

Bob Bajington/ Photo: Matthew Mahon
Bob Bajington/ Photo: Matthew Mahon

Četvrtak, 12. decembar

– 20:00 – Otvaranje Festivala nezavisnog američkog filma u prisustvu gosta festivala – nagrađivanog američkog reditelja Boba Bajingtona.

– “Umetnost samoodbrane” (SAD 2019, crna komedija, Režija: Rili Sterns, srpska premijera)

Nakon što dobije batine na ulici, smušeni knjigovođa Kejsi se prijavljuje u lokalnu školu karatea, koju vodi harizmatični i misteriozni Sensei. On time biva iniciran u zlokobno bratstvo nasilja i muškosti.

Uloge: Džesi Ajzenberg, Alesandro Nivola, Imogen Puts…

Petak, 13. decembar

– 18:00 – “NaLoŽeNe” (SAD 2019, tinejdžerska komedija, Režija: Emili Kon, srpska premijera)

Poslednjeg dana školske godine brucoškinja Izi pokušava da izgubi nevinost, sve uz pomoć drugarica, koje kuju plan o upadu na ekskluzivnu žurku “Naloženih”.

Ženska “Američka pita” modernog doba koja slavi digitalnu kulturu mladih, njihov jezik i stavove – kroz novu filmsku estetiku.

– 20:00 “S.G. kao Genzbur” (SAD – Argentina 2019, komedija, drama, Režija: Rania Atieh, Danijel Garsija, srpska premijera)

Nekadašnji argentinski dvojnik Serža Genzbura, a sada statista i povremeni porno glumac, pokušava da izađe na kraj sa svojim slomljenim nosom, ljubavnicom koju nije želeo i sa zločinom u koji je slučajno upao, u noći kad Argentina gubi finale svetskog prvenstva.

Uloge: Dijego Pereti, Džuliane Nikolson, Danjiel Fanego

Subota, 14. decembar

– 13:00 – Ekskluzivni Master-klas gosta festivala, američkog reditelja Boba Bajingtona – “Od scenarija do ekrana” i radionica sa glumcima. Otvoren za sve zainteresovane, ulaz slobodan.

– 18:00 – “Gutanje” (SAD – Francuska 2019, psihološka drama, horor, Režija: Karlo Mirabela-Dejvis, srpska premijera)

Kada zatrudni, bogato udata Hanter, razvije nagon za gutanje oštrih predmeta. Pokušavajući to da sakrije od svekontrolišuće muževljeve familije, ona mora da se suoči sa mračnom tajnom svoje opsesije. Uzbudljivo debitansko delo Mirabela-Dejvisa sa “hičkokovskim” elementima. Uloge: Hali Benet, Ostin Stovel, Elizabet Marvel, David Raše…

– 20:00 – Dodela nagrada i proglašenje pobednika festivala, projekcija filma “Frensis Ferguson” (SAD -Grčka 2019, satira, Režija: Bob Bajington, srpska premijera)

Profesorki na zameni Frensis, bračni život je toliko dosadan, da je rešila da ga upropasti vezom sa  sedamnaestogodišnjim učenikom. Svoj novi status seksualnog prestupnika Frensis prati sa odmakom i crnom ironijom.  Neo-godarovska satira u stilu našeg teksaškog gosta festivala.

Uloge: Kali Viles, Nik Oferman, Keit Pulson, Martin Star…

Posle filma sledi razgovor reditelja Boba Bajngtona sa publikom.

Nedelja, 15. decembar

– 18:00 – “Adam” (SAD 2019, tinejdžerska komedija, Režija: Ris Ernst, srpska premijera)

Tinejdžer Adam provodi raspust u Njujorku kod starije sestre, koja je aktivno uključena u LGBT scenu. Na Paradi ponosa, Adam sreće prelepu Džilijan koja misli da je on u postupku promene pola. Zaljubljeni Adam sada mora da igra svoju novu ulogu…

Tinejdžer Adam provodi raspust u Njujorku kod starije sestre, koja je aktivno uključena u LGBT scenu. Na Paradi ponosa, Adam sreće prelepu Džilijan koja misli da je on u postupku promene pola. Zaljubljeni Adam sada mora da igra svoju novu ulogu… Nežna priča o odrastanju i ispitivanju seksualnog identiteta začinjena humorom.

Uloge: Nikolas Aleksander, Babi Salvor Menuez, Margaret Kueli (Once Upon a Time in Hollywood)

– 20:00 – “Nakon svih tih dana” (SAD 2019, muzički dokumentarni, Režija: Džim Hanft & Samanta Jonak, evropska premijera)

Muzičko-bračni duet Džim i Sam, još uvek nedovoljno slavni koliko bi želeli, odlučuju da u jednoj kalendarskoj godini, svakog dana održe koncert. Sa gitarom na ramenu i koferima, oni se otiskuju na put kroz 14 zemalja, u avanturu koja će promeniti njihov život.

Peti Indie Belgrade, jubilarno izdanje smotre najuzbudljivije svetske kinematografije, održaće se od 12. do 15. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Ulaznice su u prodaji, po ceni od 300 dinara na prodajnim mestima Ticket Visiona.

Previous post

Dan kada je gigantska svinja letela iznad Londona, a piloti su bili ljuti na Pink Floyd... sve dok nisu čuli "Animals"

Next post

Muzikom Za Život... Humanitarni koncert 8. decembra u klubu Problem

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *