Home»Muzika»Smena na čelu Rock & Roll Hall of Fame… Povlači se Jan Verner, “carevao” je 30 godina, a zameraju mu da je u Kuću slavnih radije primao crnce nego žene

Smena na čelu Rock & Roll Hall of Fame… Povlači se Jan Verner, “carevao” je 30 godina, a zameraju mu da je u Kuću slavnih radije primao crnce nego žene

0
Shares
Pinterest Google+
Jan Vener/Photo: YouTube printscreen
Jan Vener/Photo: YouTube printscreen

Jedan od osnivača Kuće slavnih rokenrola (Rock & Roll Hall of Fame), dugogodišnji urednik časopisa Rolling Stone i aktuelni predsednik ove institucije, Jan Vener (73), najavio je danas da se povlači sa funkcije 1. januara, preneo je New York Times.

Vener je “carevao” u Kući slavnih rokera i organizovao godišnje svečanosti kada su primani novi članovi, super zvezde, koje su prema oceni Upravnog odbora zaslužile da uđu u Panteon rokera.

Vremenom, Vener koji je sa poznatim producentom snimaka rok muzike Ahmetom Ertegunom ustanovio Kuću slavnih, postao je “desna ruka” Erteguna, a posle njegove smrti izabran je za predsednika.

Jan Vener/Photo: YouTube printscreen
Jan Vener/Photo: YouTube printscreen

Verner ima 73 godine, sam je tražio da ga razreše funkcije i već je predstavio svoga naslednika Džona Sajksa, koji je sada predsednik zabavnih programa radio giganta Heart Media.

– Osećao sam da sa završio ono što sam planirao – kazao je novinarima Vener, koji će i dalje biti član Upravnog odbora.

Prema njegovom mišljenju, institucija Rock & Roll Hall of Fame je sagrađena, stabilizovala se i dobro je organizovano njeno finansiranje. Poručio je da je, posle više od 30 godina koliko joj je na čelu, vreme je “za novu energiju, nove ideje i novu generaciju”.

Mnogo koji su ga kritikovali zameraju mu da je u Kuću slavih primio malo žena, ali i mnogo tamnoputih muzičara. On je odgovarao da boja kože nikako ne bi smela da utiče na odluke kod primanja novih “besmrtnika”.

– Oni koji se primaju, tu čast su zaslužili svojim radom, a prilikom ocenjivanja ne sme da se gleda na boju kože i rodnu pripadnost – istakao je Vener.

Kada je osnivana Kuća slavnih rokenrola, bilo je onih koji su smatrali da to nije potrebno, jer ta vrsta muzike ne treba da se zatvara u muzeje, pošto je buntovnička, i u suprotnosti sa duhom roka. Ipak, Rock & Roll Hall of Fame je osnovan 1983, a prvi put su birani članovi 1986. godine u hotelu Voldorf Astorija. Muzej je otvoren 1995. u Klivlendu.

Vremenom su počeli da primaju muzičare koji ne pevaju i ne sviraju samo rok, kao što su Furios Five i Grandmaster Flash, ali i pop pevače i pevačice poput Madone i Dženet Džekson.

HL/Izvor: Tanjug

Previous post

Poznati finalisti devetog BARF-a... Vidimo se 15. decembra u Amerikani

Next post

Pozorišni festival Štrih Fest od 2. do 6. decembra u Kulturnom centru Čukarica

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *