Home»Muzika»Laibach pred koncert u Beogradu: Jugoslavija je pukla jer političari nisu čitali “Alana Forda”

Laibach pred koncert u Beogradu: Jugoslavija je pukla jer političari nisu čitali “Alana Forda”

58
Shares
Pinterest Google+
Laibach, Sound of Music, Graz 2018/ Photos by Miro Majcen
Laibach, Sound of Music, Graz 2018/ Photos by Miro Majcen

Slovenački bend Laibach održaće koncert u beogradskoj Kombank dvorani 4. decembra, a uoči gostovanja za list Danas članovi grupe su govorili o svom radu, ali i o nekadašnjoj Jugoslaviji.

Prvi rok bend sa Zapada koji je 2015. godine posetio Severnu Koreju, na beogradskom koncertu u okviru svetske turneje, predstaviće svoj poslednji album “The Sound of Music”, objavljen krajem 2018. godine i uglavnom sačinjen od obrada tema iz legendarnog mjuzikla “Moje pesme, moji snovi”.

U intervjuu članovi benda su rekli da je posle smrti “najvećeg sina naših naroda i narodnosti”, neprikosnovenog vođe Josipa Broza Tita, trebalo da neko bude njegov naslednik.

– Neko je morao da zauzme njegovo mesto, pa smo to, u simboličkom smislu, u neku ruku bili mi – kažu članovi ovog kontroverznog sastava.

Upitani da li, kao bend nastao u nekadašnjoj Jugoslaviji, smatraju da je to bila “tamnica naroda”, dali su više nego zanimljiv odgovor:

– Da je Jugoslavija zaista bila ‘tamnica naroda’, onda bi – kad su se oslobodili od iste te Jugoslavije – ti narodi ‘procvetali’ u nešto bolje, razvili se u slobodne i slobodarske narode, a ne u narode ispunjene mržnjom i netrpljivošću jednih prema drugima, i sigurno ne bi na ovako besraman način iskorišćavali i iscrpljivali sami sebe. Slobodna nacija je narod ispunjen ljubavlju, mirom, srećom, pravdom i tolerancijom.

Još malo o nekadašnjoj Jugoslaviji:

– Ništa od ovog ogromnog potencijala političko rukovodstvo u zemlji nakon smrti maršala Tita i njegove leve ruke, (Edvarda) Kardelja, nije znalo pozitivno iskoristiti i pretvoriti u nešto (još) bolje i kvalitetnije. Svi su se bavili samo time kako ‘ubiti oca’ i zauzeti njegovo mesto, ili barem kako što brutalnije i banalnije raskomadati leš. Ekonomija, bratstvo i jedinstvo i sve ostalo krenulo je nizbrdo – političari i ekonomisti nisu imali nikakvu viziju kako se odbraniti od agresivne ekspanzije realnog kapitalizma – jer, naravno, političari nisu čitali Alana Forda… Vlast je na kraju preuzela vojska bez kompasa i sve je otišlo u nepovrat. Jugoslavija je, u kulturnom i socijalnom, pa čak i ekonomskom pogledu, na neki način bila preteča Evropske unije.

O svojim iskustvima iz Severne Koreje i drugim zanimljivim stvarima pročitajte u intervjuu listu Danas.

 

Previous post

Pogledajte prvu reklamu snimljenu na ovim prostorima...  pre pune 93 godine

Next post

Treća liga pamtiće... Smederevski Gavrilo Princip novim singlom vraća se navijačkim korenima

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *