Home»Kult»Crko maršal! Istina iza najčuvenije rečenice ex-YU rokenrola… i kakve sve to veze ima s piramidom u Visokom

Crko maršal! Istina iza najčuvenije rečenice ex-YU rokenrola… i kakve sve to veze ima s piramidom u Visokom

4
Shares
Pinterest Google+
Zabranjeno pušenje/YouTube printscreen
Zabranjeno pušenje/YouTube printscreen

“Nema struje, crko maršal!“, čuvena je rečenica koju je pre tačno 35 godina na koncertu Zabranjenog pušenja u Rijeci izgovorio Dr Nele Karajlić.

Nele je tada mislio na pojačalo marke “maršal“ koje nije radilo, ali je ta izjava dovela grupu u ozbiljne probleme jer je tadašnja vlast ovu frazu protumačila kao da se muzičar ironično igrao sa smrću Josipa Broza – maršala Tita. Nakon toga je bend završio na razgovor u policiji, a usledili su i razni pritisci, otkazivanja koncerata i skidanje pesama s radija.

– Da li je crko ili je i dalje živ, još uvek je pitanje koje će ostati bez odgovora. Nisam siguran da li je ovo što se dešava poslije Titove smrti bio njegov plan ili ga je istorija pregazila. Moguće je i da mu je bilo svejedno šta će s nama biti posle njega. To što sam ja uradio pre 35 godina igrajući se njegovim likom i delom, to može da uradi samo neko ko je mlad i lud. Jednostavno, nismo poznavali osećanje straha. Sećam se da mi je jedan moj prijatelj, u najvećoj eri progona, rekao da će to što sam odvalio u Rijeci za nekoliko godina biti mnogima politički program – kaže Nele i dodaje:

Zabranjeno pušenje/YouTube printscreen
Zabranjeno pušenje/YouTube printscreen

– Nisam mogao da ga razumem. Mene je samo jedna godina spasila od ozbiljne robije. Da sam to uradio godinu dana ranije, sigurno bih zaglavio u zatvoru. Ali možda bih, baš zbog toga, danas bio predsednik.

Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sekson, otkrio je da njihova pojačala uopšte nisu bila “maršal”.

– Dvadesetak dana kasnije je počela frka. Ispitivanja, premetačine po stanu, podvaljivanja, ali i medijski linč. Ipak, sreća u nesreći je bila što su omladinske novine već tada počinjale da budu sve nezavisnije od države, pa smo tu dobili prostora. Niko nije završio u zatvoru. Tada su se svi kleli u njega, a zbog te bezazlene šale su nama otkazivali svirke i privodili nas na “informativne” razgovore, da bi za koju godinu svi obukli nacionalne dresove, poubijali se međusobno i na kraju smontirali rampe i granice kao krajnji domet svojih dubokih vizija i svetonazora. Što bi Dubioza rekla, “politika je kurva”. I što je najkomičnije, danas svi ti “bezbednjaci” i “novinari” i ostale prodane duše pišu da su vazda bili disidenti i protiv Maršala, i raja to puši… Doduše, ima i ljudi koji veruju u piramidu u Visokom – kaže Sejo.

HL/Izvor: cdm.me

 

1

SHARES

Previous post

Beograd ispod Digitalnog neba: Psihomodo pop ubacio Amerikanu u rok vremeplov i provozao nas kroz svoje snove zajedno sa malim crvenim patuljcima...

Next post

Internet nema ni trunke dileme... Zaboravite "Jokera", "The Irishman" je film godine

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *