Home»Muzika»Ukulele, bas i glas… Održana promocija debi albuma benda Hatter Matter u KC Grad

Ukulele, bas i glas… Održana promocija debi albuma benda Hatter Matter u KC Grad

3
Shares
Pinterest Google+
Luna Škopelja (Hatter Matter)/ Photo: Nataša Ilić
Luna Škopelja (Hatter Matter)/ Photo: Nataša Ilić

Mladi, entuzijastični duo Hatter Matter okupio je svoje fanove u Kulturnom Centru Grad na trećoj autorskoj svirci i promociji istoimenog debi albuma.

Njihov zvuk je ambijentalan i prostran, prožet “kosmo-etno” motivima, dovoljno moderan i inovativan, a opet dovoljno “native” i “tribal” da nas sve okupi oko vatre i zagreje u ovim hladnim danima.

Jedinstvena kombinacija ukulelea, basa, vokala i ambijentalnih pozadinskih atmosfera daje našoj alternativnoj sceni jedan nesvakidašnji pristup muzici i jednu ohrabrujuću sliku za mlade umetnike koji žele da se oprobaju u autorskim projektima.

Milan Veselinović u HM-u svoj ukulele doživljava ne samo kao žičani, veći i kao udarački instument kako ga i koristi u svom stilu. Lunu Škopelju, koju iz dosadašnjih projekata znamo kao klavijaturitiskinju, ovoga puta smo upoznali kao pevačicu i basistkinju.

Milan Veselinivić (Hatter Matter)/ Photo: Nataša Ilić
Milan Veselinivić (Hatter Matter)/ Photo: Nataša Ilić

Ideja projekta krije se u samom imenu, Hatter Matter – ticanje ludaka, tačnije tematika kojom samo lud čovek sme da se bavi, predstavlja upuštanja u problematiku postojanja i njene posledice.

Na prvom albumu predstavjen je tok razvoja jedne atipične karakterne strukture ličnosti. Šamanski pristup koji se naročito zapaža u Luninim mantričkim vokalnima, namera je autora da ukaže na suočavanje sa strahovima, nedostatka bližnjeg, želje za promenom i da naposletku kroz melanholične i poletne melodije ulije hrabrost i nadu za prevazilaženje svih pomenutih životnih izazova.

Uloga glasa u ovom projektu nije da se služi rečima, već da kroz prodorne vokalize pune senzualnosti prenose emociju i ideju apstraktnog zanosa u gotovo svakom pojedincu.

Autori imaju za cilj da nas kao slušaoce upute u pitanje teme – “koliko je ono što nazivamo normalnim, potuna ludost za nekog drugog?”

Za svaku od pesama na unutrašnjosti covera albuma postoje ispisani kratki stihovi ili priča, da bi se dodatno dočarao kontekst samih pesama.

U realizaciji promocije u KC Grad pomogao je prijatelj i saradnik Nemanja Maksimović (NMEE) koji se iz pozadine bavio atmosferama (on je ujedno i izvršni producent albuma).

Što se tiče daljih planova, autor projekta Milan Veselinović najavljuje još konceptualnih nastupa u Beogradu i Srbiji i moguće turneje na evropiskim festivalima u narednom periodu. Rad na drugom albumu se privodi kraju, pa i njega očekujemo u skorijem periodu.

Posle svirke protkane vibrantnom i pozitivnom atmosferom, utisci, tačnije želje publike su se razlikovale – neki slušaoci su želeli da čuju još koji instrument, ili koju pesmu sa rečima, drugi su tvrdili da im je sve bilo taman…

Da li će biti novih saradnika na projektu i novih instrumenta na sceni, ostaje da vidimo na nekom od sledećih nastupa.

Na kraju koncerta bend se zahvalio svima koji su prisustvovali, kao i onima koji su omogućili njegovu realizaciju.

Andrija Hadžić

Previous post

Queen, Led Zeppelin, Prins, Tina Tarner... u četvrtak u Sava Centru. Da, slušamo Rock Operu #2

Next post

Najveća pljačka muzeja u istoriji... Iz drezdenske "Zelene riznice" jutros odnet nakit vredan - milijardu evra

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *