Najveća pljačka muzeja u istoriji… Iz drezdenske “Zelene riznice” jutros odnet nakit vredan – milijardu evra

0
136
Gruenes Gewoelbe Dresden/Photo: gruenes-gewoelbe.skd.museum
Gruenes Gewoelbe Dresden/Photo: gruenes-gewoelbe.skd.museum

“Zelena riznica” (Grünes Gewölbe) je muzej u Drezdenu koji je posedovao najveću kolekciju blaga u Evropi, a zbog pljačke koja se dogodila jutros, muzej je ostao bez predmeta u vrednosti od oko milijardu evra.

Iz muzeja je ukradeno tri zbirke nakita neprocenjive vrednosti s početka 18. veka izrađene od dijamanata, rubina i smaragda, a direktorka muzeja Marion Akerman kaže da su ukradena dela neprocenjive vrednosti i da ih je nemoguće prodati na tržištu.

– Govorimo o predmetima nemerljive kulturne vrednosti. To je skoro svetsko kulturno nasleđe. Nigde druge nema kolekcije nakita u ovoj formi, kvalitetu i kvantitetu – rekao je njen kolega Dirk Sindram, prenosi Rojters.

Ova pljačka je po vrednosti ukradenog blaga najveća u istoriji, pretekavši nerešenu pljačku Gardner Muzeja u Bostonu pre 30 godina kada je odneto 13 umetničkih dela vrednosti 500 milliona dolara.

U muzeju, inače, postoji 10 prostorija u kojima se nalazi oko 3.000 komada nakita i preko 1.000 drugih predmeta gotovo neprocenjive vrednosti.

Najznačajniji predmeti muzeja, srećom, nisu ukradeni, pa će posetioci nakon nekoliko dana ponovo moći da uživaju u zlatnom servisu za kafu, zlatnoj skulpturi Mavara sa smaragdima, autora Baltazara Permozera i Johana Melhira Dinglingera.

 

Dinglinger je autor i bogato ukrašenog obeliska “Augustali” pravljenog od 1719. do 1721. godine. Od nakita je najčuveniji 41-karatni “Drezdenski zeleni dijamant” koji je pljačku “izbegao” tako što se trenutno nalazi u muzeju u Njujorku.

Još jedno delo istog autora jeste i “Dajanina kupka” kojom se dočaravaju antičke mitološke scene, a takođe je važan njegov rad koji predstavlja “proslavu rođendana princa Aurangzeba u kraljevskom domu u Delhiju”.

 


View this post on Instagram

Pt.2

A post shared by Andrew Zubkevich (@z4b4ano) on

– Dragocenosti ovog muzeja je narod Saksonije teškim radom sakupljao vekovima – rekao je Mihael Krešmer, lider Saksonije naglasivši da je nije oštećen samo muzej već celokupan narod Saksonije.

Muzej je pravljen sa ciljem da se “u svakom uglu” vidi bogatstvo koje su posedovali vladari, a ova pljačka nije prvi put kada je ukraden sjaj Drezdena.

U bombardovanju grada 1945. godine muzej je pretrpeo ogromna oštećenja kao i ceo grad, ali su muzejski eksponati bili sklonjeni na sigurno, do dolaska Crvene armije koja je blago odnela u Sovjetski savez kao pobednički trofej.

 


View this post on Instagram

#grunesgewolbe #Dresden #Germany??

A post shared by Daniel Samoilenko (@danielsamoilenko) on

Nemcima je uvek bilo važno poreklo, a blago koje se nalazi u ovom muzeju, ali i ono koje je ukradeno, predstavlja istoriju jednog naroda, ono šta je taj narod bio i šta jeste.

Na sajtu muzeja nema podataka o samom skrnavljenju muzeja, već samo obaveštenje da danas neće raditi iz “organizacionih razloga”.

HL/Izvor: Agencije

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime