Home»Film»FAF slavi domaće autore… Šest premijera u devet festivalskih dana

FAF slavi domaće autore… Šest premijera u devet festivalskih dana

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo (FAF)
Photo: Promo (FAF)

Na ovogodišnjem Festivalu autorskog filma, koji se održava od 22. do 30. novembra, publika će imati priliku da pogleda šest domaćih premijera.

Filmovi, koje je gledala publika svetskih filmskih festivala, prvi put će biti prikazana beogradskoj publici na FAF-u.

Asimetrija/ Photo: Promo (FAF)
Asimetrija/ Photo: Promo (FAF)

Film Maše Nešković “Asimetrija” premijerno će biti prikazan u subotu, 23. novembra u 19:00 časova u Kombank dvorani.

Film je prvi put prikazan u okviru programa “New Directors Competition” 43. Mostre u Sao Paulu, u Brazilu.

U ovom ostvarenju koje dovedi u pitanje transformaciju ljubavnih odnosa tokom vremena i razloge zbog kojih se veze raspadaju, uloge tumače: Daria Lorenci Flatz, Uliks Fehmiu, Mira Janjetović, Mladen Sovilj, Lola Vitasović, Mateja Poljčić, Dubravka Kovjanić, Milica Stefanović, Tamara Krcunović, Ljubomir Bandović…

Moj jutarnji smeh/ Photo: Promo (FAF)
Moj jutarnji smeh/ Photo: Promo (FAF)

Domaći film “Moj jutrarnji smeh”, debitanta Marka Đorđevića svoju svetsku premijeru imaće upravo na 25. Festivalu autorskog filma u Kombank dvorani 26. novembra u 21:30 časova.

Ovaj film je priča o zakasnelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana koji konačno gubi nevinost. Sve to, u širem smislu, govori o jednoj generaciji koja je odrastala “pod staklenim zvonom” i čiji su roditelji  pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti.

Sada, kada su roditelji izgubili dostojanstvo i snagu i kada su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.

Ove godine Festival autorskog filma je u potpunosti posvetio svoj program mladim domaćim autorima i pored filmova “Asimetrija” i “Moj jutarnji smeh” koji su deo glavnog takmičarskog programa, na repertoaru Festivala naći će se još četiri filmska ostvarenja.

Dve mlade autorke, svetsku premijeru svojih filmova imaće upravo na 25. FAF-u. Milena Grujić, talentovana mlada rediteljka prikazaće svoj debitantski film “AS(25)” u Domu omladine Beograda 28. novembra od 19:30h.

Marina Radmilac sa svojim ostvarenjem “Who the fuck are you?” , koju žanrovski definiše kao crno-bela psihodelik pank drama, nastupa 28. novembra u Dvorani kulturnog centra od 19:00 časova.

Program Hrabri Balkan, najmlađa programska celina na Festivalu, u okviru svoje selekcije prikazaće dva domaća filma, koja imaju već uspešan festivalski život.

“A sad se spušta veče” dokumentarni film Maje Novaković prikazuje život dve bake koje žive izolovano na brdima Istočne Bosne.

Priroda je entitet sa kojim bake “pričaju”, osluškuju ga i poštuju. Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje.

Prikazuje se jednostavnost i čistota njihovog života kao i mukotrpan rad. Film publika može da pogleda u okviru slota filmova Hrabri Balkan u Domu omladine 28. novembra u 17:30 časova.

Stefan Đorđević i njegov film “Poslednja slika o ocu” upravo je osvojio simpatije žirija na Zagreb Film Festivalu čije obrazoloženje glasi: “Posljednja slika o ocu je potresna priča o odnosu oca i sina. Autor je slikovno u potpunosti dočarao težinu odnosa i same situacije u kojoj se likovi nalaze”.

To je četvrta nagrada za ovaj film nakon svetske premijere u Lokarnu u avgustu 2019. godine, a domaća publika će film moći da pogleda u ponedeljak  25. novembra od 19:00 časova u Dvorani kulturnog centra.

 

Previous post

Povratak najkontroverznijeg pankera beogradske kaldrme... Toni Montano predstavio kompilaciju "Neću da budem šljam!"

Next post

"Vreme pokaže"... Iskaz ima novi singl, a početkom sledeće godine stiže i album

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *