Home»Film»Ovo su najbolje filmske ekranizacije romana Stivena Kinga… Koja je vaš favorit? (ANKETA)

Ovo su najbolje filmske ekranizacije romana Stivena Kinga… Koja je vaš favorit? (ANKETA)

3
Shares
Pinterest Google+
Stiven King/Photo: facebook@OfficialStephenKing
Stiven King/Photo: [email protected]

Američki književnik Stiven King je tokom svoje dugogodišnje karijere objavio šezdesetak romana koji su prodati u više od 350 miliona primeraka.

Najplodonosniji pisac svih vremena autor je popularnih horor, naučnofantastičnih romana koji su dobili i svoje izvrsne filmove, mini-serije i stripove.

U bioskopima je trenutno ekranizacija Kingovog romana “Doktor Slip”, dugo očekivani nastavak “Isijavanja”, napisan 2013. godine.

Doktor Slip, odnosno dečak Deni Toranc iz “Isijavanja”, u novoj ekranizaciji Kingovog romana je odrastao čovek koji pati od istih demona, alkoholizma i nasilja, koji su opsedali i njegovog oca. Četrdeset godina nakon njegove zastrašujuće posete hotelu Overluk u “Isijavanju” Deni je još istraumiran, ali počinje da koristi svoj dar kako bi komunicirao s preminulim u lokalnom bolničkom centru. Njegova priča doživljava zaokret nakon što upoznaje mladu devojku koja takođe ima “sjajne” moći. Denija igra Juan Makgregor, koji kaže da je svet opasno, hladno mesto. Scenarista i reditelj filma je Majk Flanagan (“The Haunting of Hill House”), a posebna poslastica za ljubitelje Kjubrikovog horora jeste činjenica da su se i bliznakije vratile te da krv i dalje šiklja iz liftova.

Podsećamo, Kjubrikova adaptacija istoimene novele Stivena Kinga iz 1977. godine prvi put je prikazana pre 40 godina. Film prati alkoholičara i pisca Džeka Torensa kojeg je igrao Džek Nikolson. Zajedno sa suprugom i sinom Denijem useljava se u zatvoreni hotel Vidikovac, gde bi Džek trebalo da završi roman. Dečak Deni, koji ima parapsihološke sposobnosti, i njegov otac zlostavljač Džek počnu da se sukobljavaju sa zlim duhovima koji pohode hodnike Vidikovca i grešnu sobu 237.

Svi Kjubrikovi filmovi imaju neku scenu u kupatilu, ali samo “Isijavanje” ima sobu 237. Mnogi filmovi imaju svoje provokativne interpretacije, ali nijedan kao “Isijavanje” Stenlija Kjubrika. Vodeća teorija o kodovima je i ta da “Isijavanje” predstavlja Kjubrikovo priznanje o pomoći vladi SAD u kreiranju televizijskog prenosa lažnog sletanja Apola 11 na Mesec.

Prvi film ikada napravljen prema Kingovim književnim motivima, a režirao je Brajan de Palma 1976. godine. King je tada imao 26 godina i otkup filmskih prava doneo mu je svega 2.500 dolara. Sisi Spejsek je igrala problematičnu devojku Keri, koja se sveti svojim vršnjacima zlostavljačima uz pomoć telekinetičkih sposobnosti. Film je postao instant hit, a svi se sećaju scene pod tušem i krvavog finala.

Prema mišljenju stručnjaka, sa sedam nominacija za Oskara “Bekstvo iz Šošenka”  je jedan od najboljih filmova svih vremena, a nastao je prema romanu koji je King napisao 1982. godine. Zatvorski film donosi priču o bankaru koji je osuđen na dve doživotne robije, ali koji postaje važan faktor u zatvorskoj hijerarhiji i neobičnim događajima koji će se razviti iz njegovog prijateljstva sa zatvorskim švercerom. Zatvorenike su maestralno odigrali Tim Robins i Morgan Frimen, a film je režirao Frank Darabont.

Tu je, naravno, i legendarna Mizeri. Pisac Pol Šeldon je bio siguran da je u životu imao sreće, sve dok nije upoznao medicinsku sestru Eni Vilkns. Pol (kao i većina likova u Kingovim romanima) je notorni alkoholičar sa velikim egom. Međutim, muči ga blokada u pisanju. Na sreću ili nesreću posle pijane noći koja se završila saobraćajnom nezgodom Pola će spasiti verni fan i medicinska sestra Eni koja je zaljubljena u njegove knjige, a naročito u lik Mizeri. Šeldon će ponovo pisati, ali ne zato što želi ili zato što ima nadahnuće, već zato što će mu život zavisti od reči na papiru. Ako prestane da piše, Eni dolazi po njega. Film je režirao Rob Rejner, a maestralne uloge ostvarili su Keti Bejts i Džejms Kan.

Frank Darabont je režirao još jednu zatvorsku dramu iz pera Stivena Kinga, u kojoj su igrali Tom Henks i Mišel Klark Dankan. Priču “Zelenamilja” nam donosi Pol Edžkomb, čuvar u zatvoru, u odeljenju za smrtne kazne. Tamo će se uskoro pojaviti čovek natprosečne građe, visine i težine, osuđen za ubistvo i silovanje dve devojčice. Njegove natprirodne sposobnosti će uticati na živote čuvara i upravnika zatvora.

“Groblje kućnih ljubimaca” je ekranizacija novele horor majstora za koju je pisao scenario. U ovoj priči kućni ljubimci i ljudi oživljavaju nakon smrti i vode u samo srce tragičnih događanja, a govori o porodici Krid, koja se doseljava u malo mesto, gde je prometna ulica ispred njihove kuće uzrok smrti brojnih kućnih ljubimaca, gde će stradati i njihov mačak Kraš.

Priča o grupi zlostavljanih dečaka koji se okupljaju kada počne da ih proganja demon koji se transformiše u klovna doživela je ekranizacije u vidu mini-serije, filma iz 2017. godine, dok je druga filmska verzija u bioskopima prikazana prošlog meseca. Klovn koji uznemirava decu da bi se hranio njihovim strahom nepovratno je promenio naš odnos prema kanalizacijskim odvodima u kojima živi – TO.

Previous post

Smakovali smo sa Najdom u Garaži...

Next post

The Killers najavili novi album... "Imploding the Mirage" stiže na proleće

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *