Home»Fun»10 najkontroverznijih covera albuma u istoriji… Umetnost, provokacija, ili obično đubre? Za neke od njih danas bi se išlo u zatvor

10 najkontroverznijih covera albuma u istoriji… Umetnost, provokacija, ili obično đubre? Za neke od njih danas bi se išlo u zatvor

3
Shares
Pinterest Google+

Kontroverzni coveri albuma imaju dugu istoriju i mnogi su muzičari upravo njima uzdrmali scenu i javnost.

Ovo je priča o deset najkontroverznijih covera u istoriji.

#1 The Beatles – “Yesterday And Today”

Mesarske kecelje, lutke u delovima i komadi mesa podigli su prašinu pojavivši se na coveru kompilacijskog albuma Beatlesa u SAD. Napravljen kao pop art satira, cover za album “Yesterday And Today”, koji je objavljen 1966. u SAD i Kanadi, jedan je od prvih covera u svetu koji je uzdrmao javnost. Autor ovog “mesarskog covera” je fotograf Robert Vitaker a namera fotografije bila je da prikaže neodobravanje rata u Vijetnamu. Uprkos plemenitoj nameri, cover je zamenjen kasnije “pristojnijom” verzijom.

The Beatles – “Yesterday And Today”
The Beatles – “Yesterday And Today”

#2 David Bowie – “Diamond Dogs”

David Bowie – “Diamond Dogs”
David Bowie – “Diamond Dogs”

Bouvi sa psećim jajima, da se fino izrazimo, nalazi se na coveru njegovog osmog albuma iz 1974. “Diamond Dogs”. Ideja je bila da prikazati Bouvijevu viziju post-apokaliptičnog sveta, inspirisanu Orvelom, međutim pseće genitalije uznemirile su mnoge, i zato su prvobitno bile zamagljene, da bi 1990. EMI/Rykodisc ponovno izdao CD – s jajima.

#3 The Jimi Hendrix Experience – “Electric Ladyland”

The Jimi Hendrix Experience – “Electric Ladyland”
The Jimi Hendrix Experience – “Electric Ladyland”

“Electric Ladyland”  je treći album the Jimi Hendrix Experiencea koji je objavljen 1968. godine. Kada je izašao album s coverom, na kojem se nalazilo 19 golih žena, Hendriks se ogradio od slike izjavivši kako to nije bila njegova odluka da se ta slika stavi na cover. Mnogi muzički shopovi zabranili su prodaju njegovog albuma s takvim coverom i stvoren je konsenzus oko toga da cover nema nikakvu dublju vrednost, osim što je pun golotinje. Kako bi izbegao identičan fijasko u SAD, Hendriks je kontaktirao američki Reprise Records i poslao im skicu covera kakav želi. Reprise Records odlučio je da ignoriše njegove želje pa je stavio samo žuto-crvenu fotografiju Džimija.

#4 John Lennon & Yoko Ono – “Unfinished Music No.1.: Two Virgins”

John Lennon & Yoko Ono – “Unfinished Music No.1.: Two Virgins”
John Lennon & Yoko Ono – “Unfinished Music No.1.: Two Virgins”

Prvi od tri eksperimentalna albuma Lenona i Joko Ono “Unfinished Music No.1: Two Virgins” iz 1986. nastao je u njegovom kućnom studiju, dok je njegova žena Sintija Lenon bila na odmoru u Grčkoj. Cover albuma bio je kontroverzan publici, ali i EMI-ju, koji je odbio da distribuira album. Zbog toga se album prodavao u smeđoj plastičnoj kesi.

#5 Scorpions – “Virgin Killer”

Scorpions – “Virgin Killer”
Scorpions – “Virgin Killer”

Četvrti album Scorpionsa iz 1976. godine “Virgin Killer” prvi je album koji je bendu obezbedio pažnju i van granica Evrope. Osim što su s muzikom privukli pažnju, velik doprinos u privlačenju pažnje imao je i cover albuma s golom devojčicom. U mnogim zemljama album je bio u prodaji s drugim coverom, na kojem su članovi benda. U intervjuu za portal Metal rules 2007. basista benda Fransis Buholc izjavio je kako je devojčica s covera zapravo ćerka ili nećaka autora covera.

#6 Guns N’ Roses – “Appetite For Destructions”

Guns N’ Roses – “Appetite For Destructions”
Guns N’ Roses – “Appetite For Destructions”

Debitantski album Gunsa iz 1987. “Appetite for Destruction” isprva je imao cover s robotskim silovateljem, iznad kojeg je metalni, čudovišni osvetnik. Cover je inspirisan slikom Roberta Vilijamsa “Appetite for Destruction” pa je slika s vremom stavljenja s unutrašnje strane albuma, a na prednjoj strani se našla slika keltskog krsta s lobanjama članova benda.

#7 Megadeth – “Youthanasia”

Megadeth – Youthanasia”
Megadeth – Youthanasia”

Baziran na konceptu da društvo eutanizira mlade, cover šestog albuma Megdetha iz 1994. prikazuje staru ženu kako veša bebe na konopce za veš. Kako je izjavio basista poznatog thrash metal benda Dejvid Elefson, slika na coveru inspirisana je tekstom uvodne pesme albuma: “We’ve been hung out to dry”.

#8 Rolling Stones – “Beggars Banquet”

Rolling Stones – “Beggars Banquet”
Rolling Stones – “Beggars Banquet”

Originalni cover albuma “Beggars Banquet” Rolling Stonesa iz 1968. godine nije naišao na odobravanje izdavačke kuće, zbog čega je izlazak albuma kasnio gotovo pola godine. Ovaj wc nalazi se u Porscheovoj prodavnici u LA-u, a za škrabotine iznad njega zaslužni su Mik Džeger i Kit Ričards. Prvobitna slika na coveru zamenjena je drugom slikom, koja više liči na pozivnicu za venčanje.

#9 Kanye West – “My Beautiful Dark Twisted Fantasy”

Kanye West – “My Beautiful Dark Twisted Fantasy”
Kanye West – “My Beautiful Dark Twisted Fantasy”

Da ne bi ispalo da su kontroverzni coveri bili prisutni samo u prošlom veku, ima među njima i novijih izdanja. Dok sada svoje muzičko postojanje posvećuje Isusu, relativno nedavno Kanje je servirao kontroverze u nešto drugačijem obliku. Cover njegovog albuma “My Beautiful Dark Twisted Fantasy” sadrži sliku njega i ženskog anđela bez ruku. Kontroverzna slika nije napravila preveliku štetu; album je 2012. dobio Grammy za najbolji rap album.

#10 Nirvana – “Nevermind”

Nirvana – “Nevermind”
Nirvana – “Nevermind”

Četveromesečni Spenser Elden našao se na coveru drugog albuma Nirvane iz 1991. godine. Kako je vidljiva “piša” deteta, imali su spremnu alternativnu “blurovanu” verziju, ali Kurt Kobejn insistirao je na tome da originalna slika mora da ostane. Jedini kompromis koji je njemu dolazio u obzir je da se stavi natpis kod bebe “If you’re offended by this, you must be a closet pedophile.” On je i došao do ideje za cover dok je s Grolom na televiziji gledao emisiju o porođajima u vodi.

HL/Izvor: muzika.hr

 

Previous post

The Killers najavili novi album... "Imploding the Mirage" stiže na proleće

Next post

"Sin City" postaje TV serija, Rodrigez i Miler stoje iza projekta

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *