Home»Muzika»Ólafur Arnalds za Headliner pred prvi nastup u Beogradu: Želim da publika s mog koncerta ode inspirisana da stvori nešto novo i drugačije

Ólafur Arnalds za Headliner pred prvi nastup u Beogradu: Želim da publika s mog koncerta ode inspirisana da stvori nešto novo i drugačije

4
Shares
Pinterest Google+
Ólafur Arnalds/ Photo: Benjamin Hardman (Universal Music Serbia, promo)
Ólafur Arnalds/ Photo: Benjamin Hardman (Universal Music Serbia, promo)

Publika u Srbiji imaće priliku da 20. novembra u Sava Centru prisustvuje harmoničnoj muzičkoj avanturi i bolje upozna jedno od najvećih imena moderne klasične muzike – Ólafura Arnaldsa, na turneji kojom promoviše četvrto studijsko izdanje “re:member”.

Svetski mediji su ovaj album opisali kao upoznavanje nesvakidašnjih kutaka mističnog Islanda, odakle potiče ovaj fantastični kompozitor, muzičar i producent, koji je muzičku karijeru počeo kao bubnjar u punk-rock bendu, da bi preko “usputnog” komponovanja klasične muzike došao do BAFTA nagrade i laskave ocene kritike da je upravo njegov aktuelni album jedno od najboljih kompozitorskih dela 21. veka.

Uoči svog prvog nastupa u Beogradu Ólafur za Headliner.rs kaže da jedva čeka susret sa našom publikom.
– Prosto ne mogu da dočekam! Ovo će mi biti prvi nastup u Srbiji pa ne znam tačno šta da očekujem, ali nadamo se da će svi koji dođu uživati u mom nastupu.

Šta publika, koja vas ranije nikada nije slušala, da očekuje od vas?
– Sviram uglavnom pesme sa svog novog albuma “re: member”, sa nekoliko pesama koje će trajati čitavu moju karijeru. Imaćemo šest ljudi na pozornici; ja, gudački kvartet i bubnjar. To je najveća produkcija sa kojom sam ikada gostovao, ali šou je i dalje veoma prisan.

Da li je tačno da je povreda ruke bila presudna za vašu karijeru?
– Kamion je udario zadnji deo mog automobila pre nekoliko godina i tom prilikom sam zadobio tešku povredu živaca u ramenu. Sada sam uglavnom u redu, ali skoro godinu dana nisam mogao da sviram klavir. To me je primoralo da pronađem nove načine komponovanja i nove načine izražavanja.

Da li je tajna vašeg uspeha – uvek težiti ka boljem?
– Možda ne težiti ka boljem, već težiti istraživanju.

Da li postoji neki instrument koji još želite da naučite da svirate i zašto?
– Indonezijski gamelan. To je potpuno drugačiji zvučni i muzički jezik nego što smo navikli u Zapadnom svetu.

Kako je došlo do toga da se usudite da na svoj način promenite i modifikujete  klasičan instrument kao što je klavir… i zašto ste to učinili?
– Ja i moj prijatelj Halldor Eldjarn proveli smo dve godine razvijajući Stratus. U suštini to je softver koji kontroliše dva generativna klavira koja samostalno sviraju, a kojima ja upravljam svirajući treći klavir. Uspeli smo u vreme kad sam započeo rad albumu na “re: member”. Stratus, i ceo ovaj album zaista su stvoreni kao najveći “blok za pisanje” koji sam ikada imao. Morao sam da pronađem način da nešto poznato, kao što se klavir, učinim da se ponovo oseća novo i uzbudljivo. To vas primorava da razmišljate drugačije i smišljate nove ideje.

Kakav osećaj želite da zadrži publika u sebi kada izađe da vašeg koncerta?
– Radost i inspiraciju za stvaranje nečeg novog i drugačijeg.

HL

Previous post

Voodoo nisu "isprani"... naprotiv: Niški bend predstavio singl i spot "Washed Away”

Next post

Tajna strast Roda Stjuarta...  Legendarni muzičar se već 23 godine intenzivno bavi - izradom maketa železnice

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *