Home»Film»Slobodna Zona na bis… “Jadnici”, “Kordiljeri snova” i “Tusta” sutra u DKC Beograda

Slobodna Zona na bis… “Jadnici”, “Kordiljeri snova” i “Tusta” sutra u DKC Beograda

4
Shares
Pinterest Google+
Slobodna Zona/ Photo: Tanja Drobnjak
Slobodna Zona/ Photo: Tanja Drobnjak

Filmski hitovi koji su na 15. Slobodnoj Zoni izazvali najveću pažnju publike biće prikazani na bis u sredu, 13. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Photo: Promo (SZ DKC)
Photo: Promo (SZ DKC)

Film “Jadnici” koji je na repertoaru u sredu od 17:00 časova prati Stefanovu priču koji se nedavno pridružio odredu za borbu protiv kriminala u Monfermeju, predgrađu Pariza, gde je i Viktor Igo smestio svoj poznati roman “Jadnici”.

Zajedno sa novim kolegama Krisom i Gvadom, iskusnim članovima tima, ubrzo otkriva da među lokalnim bandama vlada tenzija. Kada se ova trojka nađe u haosu, nastalom tokom jednog hapšenja, dron će snimiti nešto što preti da otkrije istinu o svakodnevnom životu u getu.

Inspirisan neredima u Parizu 2005. godine i Lađ Lijevim istoimenim kratkim filmom, “Jadnici” su provokativni uvid u napet odnos koji vlada između lokalnog stanovništva i policije.

Od 19:00 časova biće prikazan film “Kordiljeri snova” za koji je tokom festivala vladalo veliko interesovanje posetilaca.

Posle filmova “Nostalgija” za svetlošću i “Sedefno dugme”, reditelj Patrisio Guzman se u filmu “Kordiljeri snova” okreće Kordiljerima kao metafori tragične istorije zemlje koju je napustio pre više od 40 godina.

Ovaj film je prikazan u okviru zvanične selekcije Filmskog festivala u Kanu ove godine, dobitnik je nagrade za najbolji dokumentarni film i poslednji je deo njegove alegorijske trilogije (pustinja, voda, planine), kroz koju je naslikao veoma lični portret Čilea, njegovih stanovnika i duhova njihove prošlosti.

Ovogodišnja Slobodna Zona privukla je veliku pažnju i muzičkim dokumentarcima. Tako je film reditelja Andreja Korovljeva “Tusta” bio rasprodat i biće prikazan u sredu od 21:00 časa.

Reditelj nam otkriva nepoznate momente iz života Branka Črnca Tuste, frontmena legendarnog pank-rok benda KUD Idijoti iz Pule.

Kroz arhivske materijale i intervjue s gitaristom Sašom Milovanovićem Verudom, basistom Nenadom Marjanovićem Fricom, bubnjarem Diegom Bosuscom Pticom, kolegama i savremenicima, film govori o neočekivanom proboju i meteorskom usponu pulskog sastava u bivšoj Jugoslaviji, ali i zabranama koje su doživljavali usled rata i nacionalizma u Hrvatskoj.

Nepoljuljanih ideala i beskompromisnog stava, Tusta i KUD Idijoti bili su prvi hrvatski bend koji je nastupio u Srbiji nakon raspada SFRJ, na danas legendarnom koncertu u beogradskoj Hali sportova 2000. godine.

Ulaznice za projekcije na bis u prodaji su na blagajni Dvorani Kulturnog centra Beograda po ceni od 300 dinara. 

Previous post

Koncertna promocija albuma "Kad si ubeđen da (ni)si sam" grupe Hund 16. novembra u klubu Problem

Next post

Džek Vajt na privatnom akustičnom koncertu Bili Eliš: Ona je inovativna i inspirativna

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *