Home»Muzika»Homeland»Bjesovi promovisali vinilno reizdanje albuma “Sve što vidim i sve što znam” – U jednom momentu smo poverovali da rokenrol Bogu nije drag

Bjesovi promovisali vinilno reizdanje albuma “Sve što vidim i sve što znam” – U jednom momentu smo poverovali da rokenrol Bogu nije drag

4
Shares
Pinterest Google+
Bjesovi/Photo: Tijana Milojević / Metropolis Music
Bjesovi/Photo: Tijana Milojević / Metropolis Music

Grupa Bjesovi, jedna od najznačajnijih na srpskoj alternativnoj sceni devedesetih, koja je posle trogodišnje pauze 2000. obnovila rad u izmenjenoj postavi, promovisala je u Muzičkoj kući Metropolis u Beogradu vinilno reizdanje trećeg albuma “Sve što vidim i sve što znam” (1997).

Uz frontmena Zorana Marinkovića, okupljenima se obratio i Goran Marić, svojevremeno druga polovina pevačkog dueta, Miroljub Krsmanović, direktor Metropolis rekordsa, novinari Vlada Janković Džet, Olga Kepčija, dizajner omota David Vartabedijan… Podršku su pružili brojni rokeri – članovi Goblina, KKN, Dža ili bu, Gile iz Električnog orgazma…

Bjesovi/Photo: Tijana Milojević / Metropolis Music
Bjesovi/Photo: Tijana Milojević / Metropolis Music

Metropolis je, povodom dve decenije od izdanja, u decembru 2017. ponovo objavio album na disku, u postprodukciji Olivera Jovanovića, a sada su se i na ploči, u produkciji Ivana Kljajića, pojavili biseri autorskog tandema Marinković-Marić, poput “Kad mi stane dah”, “Probudi me”, “Dar”… Kad je objavljen, album nije naišao na očekivan prijem, ali je vreme donelo potvrdu njegovog kvaliteta i značaja.

– To je konceptualna priča o religioznoj inicijaciji, o vremenu koje prethodi tom činu, i o neposrednim danima posle toga – opisuje Marinković. – Album je, na kraju, ipak ostao rokenrol, nije religiozni pamflet. U to doba smo se i raspali, jer smo verovali da je rokenrol stvar koja nije draga Bogu. Čak smo i učestvovali na nekim tribinama gde smo pljuvali po roku.

– Svi smo rasli uz ploče, ta toplina u njihovom zvuku zaista postoji – priča Goran Marić. – Skoro sam bio kod prijatelja koji mi je pustio na dobrom gramofonu i zvučnicima treći album Led Zeppelinakoji nisam dugo čuo, ali mi je tom prilikom zazvučao bolje nego ikad.

Marinković je najavio da Bjesovi rade na novim pesmama, pa za pola godine može da se očekuje i njihov novi album.

Novi Goblini stižu 4. decembra

Goblini/ Photo: AleX
Goblini/ Photo: AleX

Promocija Bjesova bila je zgodna prilika da se najavi, takođe pod etiketom Metropolisa, novi album Goblina koji izlazi 4. decembra, kao i reizdanje “Istinitih priča”, povodom 25 godina od originalnog objavljivanja. Oba izdanja će biti objavljena i na vinilu. Goblini se, na taj način, vraćaju izdavaču s kojim su, devedesetih, doživeli najveće uspehe.

HL/Izvor: novosti.rs

Previous post

Darko Rundek: Ne žalim za "novim talasom"... Danas su takođe plodna vremena za muziku

Next post

Slobodna zona na bis... Zbog velikog interesovanja film "Tusta" ponovo u DKC Beograda

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *