Home»Film»“Tusta”… Dokumentarac o frontmenu grupe KUD Idijoti premijerno u Srbij

“Tusta”… Dokumentarac o frontmenu grupe KUD Idijoti premijerno u Srbij

8
Shares
Pinterest Google+
Tusta/ Photo: Promo (Slobodna Zona)
Tusta/ Photo: Promo (Slobodna Zona)

Dokumentarni film “Tusta” o najvećem frontmenu ex-Yu punk/rock scene u Srbiji, premijerno će biti prikazan u Beogradu, 8. novembra u 20:00 časova u sklopu ovogodišnjeg filmskog festivala Slobodna zona u Domu omladine.   

Film zagrebačke produkcijske kuće Factum i nagrađivanog reditelja Andreja Korovljeva, emotivan je i angažovan biografski film o frontmenu KUD Idijota i čoveku čiji je uticaj prelazio granice muzičkog diskursa formirajući slobodarsku društvenu svest.

Film “Tusta” nije klasičan muzički dokumentarac, baš kao što KUD Idijoti sa Tustom nikada nisu bili klasičan punk bend.

Arhivskim materijalom i brojnim intervjuima prikazuje se društveni značaj njihove muzike kojom su prkosili svakoj nepravdi, političkom režimu, zagovarali antifašizam i zastupali radnička prava.

Photo: Promo
Photo: Promo

Filmska priča o Tusti snimana je gotovo pet godina i o njemu govore članovi svih postava KUD Idijota, istaknuti rock kritičari i muzičari ex-Yu scene poput: Petra Janjatovića, Dragana Kremera, Ante Perkovića, Zorana Predina, Damira Urbana, Seje Sexona i Dušana Kojića-Koje, porodica, prijatelji, kao i Uljanikovci – radnici čuvenog pulskog brodogradilišta Uljanik.

Činjenica da je Branko Črnac Tusta sve dok se nije razboleo bio aktivan sindikalista i radnik u Uljaniku učinila je njegovo ime simbolom otpora i unikatnom pojavom na muzičkoj sceni ovih prostora.

Specifična rokenrol priča uključuje i segment posvećen ograničenom delovanju benda i zabranama koje su doživljavali usled rata i nacionalističke atmosfere u Hrvatskoj devedesetih godina.

Nepoljuljanih ideala i beskompromisnog stava, Tusta i KUD Idijoti bili su prvi hrvatski bend koji je nastupio u Srbiji posle raspada SFRJ, 2000. godine u beogradskoj Hali sportova.

Prošlo je sedam godina od Tustinog preranog odlaska. O njegovoj, ali i svojoj boli u zadnjem delu filma govore njegovi najbliži čija iskrena i lična svedočenja zaokružuju  priču o čoveku koji je svojim životom i stavovima uticao na ljude i njihovu društvenu svest.

Film je nastao u koprodukciji sa producentskom kućom Wake Up Films iz Novog Sada, uz podršku Filmskog centra Srbije. Sniman je tokom više godina, između ostalog u Puli, Zagrebu, Skoplju, Sarajevu, Beogradu, Novom Sadu, Subotici…

Premijerno prikazan na ovogodišnjem Motovun film festivalu, film je osvojio nagradu publike na 17. Liburnia film festivalu u Opatiji, gostovao na Dokufestu u Prizrenu, jednom od najbitnijih regionalnih festivala dokumentarnog filma i trenutno je na turneji po nezavisnim i art-kinima širom Hrvatske i regiona.  

Previous post

Sprema se Desetka... Jubilarni Arsenal Fest biće održan od 25. do 27. juna 2020. u Kragujevcu

Next post

SLUŠALI SMO DŽEZ SA STAVOM... Završen 22. Pančevački Jazz Festival

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *