Home»Muzika»Homeland»Nišvil, Exit i drugi festivali traže olakšice i subvencije od države

Nišvil, Exit i drugi festivali traže olakšice i subvencije od države

4
Shares
Pinterest Google+

Stabilniji budžet i subvencije od države, kao i poreske olakšice za dolazak stranih bendova – zahtevi su organizatora najvećih srpskih muzičkih festivala i događaja, među kojima su niški džez festival Nišvil i novosadski Exit.

Novi predsednik Grupacije organizatora događaja, koja postoji pri Udruženju za turizam Privredne komore Srbije, jeste direktor Nišvila – Ivan Blagojević.

Prva sednica pod njegovim predsednikovanjem je održana u Nišu, a okupili su se organizatori manifestacija da zajedno zatraže od države olakšice za organizaciju festivala.

Blagojević napominje da je cilj ovog udruženja da srpski festivali i sajmovi opstanu kao manifestacije koje privlače veliki broj turista.

Organizatori najpoznatijih srpskih muzičkih festivala, ali i onih manjih događaja koji se organizuju tokom cele godine, tražiće da budu prepoznati kao manifestacije od značaja, pre svega u oblasti kulturnog turizma.

Još jedan od njihovih zahteva su povoljniji poreski uslovi, odnosno olakšice za one koji dovode strane izvođače.

Ivan Blagojević/Photo: Dušan Mitić Car
Ivan Blagojević/Photo: Dušan Mitić Car

– Mi imamo tu situaciju da strani bendovi, odnosno njihove agencije, ne mogu da plate porez u Srbiji pa onda naravno mi plaćamo porez i to je dosta visoka cifra, jedno 20 %, kod nekih i 25 %. Znamo da je u Bugarskoj to 10 %, a da Mađarska i Rumunija uopšte nemaju to oporezivanje, baš u cilju da se dovedu veliki bendovi i da se tako i država na neki način promoviše, a i prihoduje – ističe Blagojević.

Predsednik Upravnog odbora EXIT fondacije Ivan Petrović smatra da je kreativna industrija jedan od najvećih potencijala srpske privrede, te da su organizatori događaja i festivala njen važan segment. Međutim, zasad je najorganizovanija filmska industrija koja već ima finansijske olakšice i organizatori muzičkih događaja će se ubuduće na njih ugledati.

– Svakako ključna je ta sistemska podrška države na čemu aktivno radimo i kroz obezbeđivanje nekih podsticaja kroz tretiranje i malih i velikih i srednjih događaja na isti način, jer mislimo da su festivali i događaji jedan od najvećih privrednih i turističkih šansi Srbije. Do sada je predata inicijativa za podsticaje po ugledu na film, pre svega za velike događaje, to se trenutno nalazi kod ministra finansija na odobrenje pa se nadamo da će imati razumevanja za ovu branšu – kaže Petrović.

Podsetimo, Blagojević je više puta apelovao da se promeni način finansiranja ovakvih manifestacija, a da je to neophodno ilustrovano je i time što Nišvil kao najbolji festivalski brend u Srbiji više neće imati volonterski program zato što nema para.

Exit 2019/ Photo: AleX
Exit 2019/ Photo: AleX

Izvor: juznevesti.com

Previous post

Igi Pop u Noći veštica uživo na radiju BBC 6 Music... Pogledajte kompletan fantastični nastup rok legende

Next post

Dram, Ivan Jegdić, Keni nije mrtav... Njih ćemo slušati u novembru u novosadskom klubu Brick

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *