Home»Muzika»JEDAN SIGURAN GLAS PROTIV TRAMPA NA IZBORIMA… Nil Jang postaje Amerikanac

JEDAN SIGURAN GLAS PROTIV TRAMPA NA IZBORIMA… Nil Jang postaje Amerikanac

4
Shares
Pinterest Google+
Nil jang/Photo: facebook
Nil jang/Photo: facebook

Kanadski roker Nil Jang osmislio je lukav način da razoruža one koji mu zameraju političke pesme ili izjave o Sjedinjenim Državama “jer nije Amerikanac”.

Od sledućeg meseca taj argument više neće “držati vodu”.

– Prošao sam sve ispite, imam zakazan termin i ako sve prođe po planu, položiću zakletvu nedugo nakon što 12. novembra napunim 74 godine – otkrio je muzičar u razgovoru za LA Times.

– Moći ću da glasam – dodao je Jang koji je dve trećine života proveo u SAD, otkad je sredinom šezdesetih stigao u Los Anđeles i ušao u svet rocka sa sastavom Buffalo Springfield.

– I dalje sam Kanađanin, to mi ništa mi ne može oduzeti – rekao je česti kritičar politike američkog predsednika Donalda Trampa kojem je zabranio da na svojim političkim skupovima koristi njegovu pesmu “Rockin’ in the Free World”.

Jang je trenutno u studiju u Santa Moniki gde sa svojom suprugom i aktivistkinjom Deril Hanom dovršava novi film “Mountaintop” koji prati snimanje njegovog poslednjeg albuma “Colorado”, objavljenog u petak.

– Živim ovde, ovde plaćam poreze, ovde je moja divna porodica – oni su svi Amerikanci, pa bih i ja dao svoje mišljenje o ovoj državi.

Ovaj put to će učiniti na biračkom mestu, nakon što je više puta to učinio muzikom.

Pesmama poput “Vampire Blues” ili “Monsanto Years” govorio je o ekologiji, u “Mideast Vacationu” kritikovao je američku politiku na Bliskom istoku, a u pesmi “Southern man” rasizam u SAD.

Ali možda je najviše odjeknula protestna pesma “Ohio” koju je napisao za sastav Crosby, Stills, Nash & Young o ubistvu četiri studenta univerziteta Kent za protest protiv rata u Vijetnamu 1970. godine. Ubili su ih pripadnici tamošnje Nacionalne garde.

HL/Izvor: Hina

Previous post

Sećate se da je čuveni džemper Kurta Kobejna ponuđen na aukciji... e pa prodat je - za 334.000 dolara

Next post

Guns N’ Roses odsvirali "Dead Horse" prvi put posle 26 godina

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *