Home»Knjige»BEZ KOMPROMISA I TABUA… Igor Marojević na Sajmu knjiga promovisao “Roman o pijanstvima”

BEZ KOMPROMISA I TABUA… Igor Marojević na Sajmu knjiga promovisao “Roman o pijanstvima”

5
Shares
Pinterest Google+
Igor Marojević/Photo: headliner
Igor Marojević/Photo: headliner

Igor Marojević, jedan od najznačajnijih srpskih pisaca mlađe generacije i, da se pohvalimo, član žirija našeg nedavno održanog Mobil Demo Festa, u nedelju je na Sajmu knjiga u Beogradu potpisivao svoju novu knjigu – “Roman o pijanstvima”.

Reč je o romanu koji autor smatra svojim najbeskompromisnijim delom, a čitaoci iskrenim i uzbudljivim štivom o upečatljivim iskustvima povratnika sa Zapada, od njegovih prvih pijanstava do pokušaja da se vrati trezvenjačkom svetu.

Igor Marojević/Photo: facebook
Igor Marojević/Photo: facebook

– Pisana je dinamičnije i sa manje obzira prema tabuu govora iz prvog lica o osetljivoj temi. Za razliku od većine proznih štiva o alkoholizmu, “Roman o pijanstvima” govori o četrdesetogodišnjaku koji, i pored sklonosti kapljici, završava sve svoje obaveze na vreme, a siže se odvija u digitalizovanom ambijentu i eri gde su i žene jednako sklone piću kao muškarci. Moj glavni junak nije postao alkoholičar u formativnom razdoblju za to, dakle između svoje 25. i 35. godine, već kasnije, jer mu se čini da će kao sveži povratnik sa Zapada u Beograd lakše podneti šok kulture pomoću promiskuiteta i alkohola – kaže Marojević o svom novom romanu i dodaje: – Niti bih rekao da moj pripovedač eksplicitno propagira alkohol, niti da je ovo, oprečno tome, moralistička i antialkoholičarska knjiga.

Igor Marojević/Photo: headliner
Igor Marojević/Photo: headliner

Šta je zapravo autor želeo da poruči otkrićete samo ako zavirite među stranice ove knjige koju je objavio naš najveći izdavač, beogradska Laguna.

Igor Marojević je, inače, opasno dobar pisac, u tome su saglasni i publika i oni koji dodeljuju književne nagrade, čiji bi spisak zauzeo previše mesta ako bismo ih nabrajali, a čini se da je dobrim delom za sve to zaslužno rokersko srce koje u ovom Zemuncu iz Vrbasa kuca još iz neobuzdanih vremena na prelasku iz osamedesetih u devedesete, kada je sa bendom Stvarno Kvarno objavio istoimeni album 1991. godine. Nedavno se vratio i u muzičku priču, albumom “Da se ne zameri”.

Pogledajte spot za numeru “Nikad brate” s ovog albuma:

Previous post

Obscura ponovo u Beogradu... Nemači metalci 22. februara u Božidarcu

Next post

Sećate se da je čuveni džemper Kurta Kobejna ponuđen na aukciji... e pa prodat je - za 334.000 dolara

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *