Home»Muzika»Brajan Mej: Queen neće nastupiti na Glastonburyju dok ne stigne izvinjenje zbog – lova na jazavce

Brajan Mej: Queen neće nastupiti na Glastonburyju dok ne stigne izvinjenje zbog – lova na jazavce

5
Shares
Pinterest Google+
Brajan Mej/Photo: facebook@@BrianMayCom
Brajan Mej/Photo: [email protected]@BrianMayCom

Gitarista Queena i vlasnik festivala imaju nerešenih računa zbog – politike lova na jazavce.

Gitarista grupe Queen, 72-godišnji Brajan Mej je, između ostalog, i aktivista koji se zalaže za prava životinja. S druge strane, osnivač Glastonbury Festivala, 84-godišnji Majkl Evis je i “mlečni” farmer.

Sukob je nastao onog trenutka, tačnije prošle godine, kad je Evis za Meja rekao da je “opasnost za farmere” kritikujući njegovo zalaganje da se ukine britanski zakon o lovu na jazavce tzv. Badger culling law, tj. popularnije zvan Badger cull. Reč je o zakonu kome je namjera da se kontroliše broj jazavaca na određenoj teritoriji Velike Britanije jer je dokazano da oni šire goveđu tuberkulozu od koje posebno strahuju stočari i farmeri.

Dakle, za Bajana Meja je Badger cull opasan i okrutan zakon koji doprinosi istrebljenju jedne životinjske vrste, za Evisa je ta životinjska vrsta pošast za životinjsku vrstu od koje ljudski rod ima koristi.

Prošlogodišnje Evisovo zalaganje (uz brojne farmere, svakako) da Badger cull ne bude ukinut toliko je iznerviralo jednog drugog aktivistu za životinjska prava, glumca Pitera Egana iz “Downtown Abbey”, što je rezultiralo njegovim apelom muzičkoj publici da bojkotuje Glastonbury.

Govoreći za britanski BBC Radio 2 u petak, Mej, koji je na turneji s pevačem Adamom Laberom iz “American Idola” koji peva pjesme Fredija Merkjurija, kaže da neće nastupiti na Glastonburyju 2020. godine sve dok se stvari radikalno ne promene.

Brajan Mej i Robert Lamber/Photo: YouTube printscreen
Brajan Mej i Adam Lamber/Photo: YouTube printscreen

– Ne, mi nećemo nastupiti i za to postoji puno razloga. Jedan od njih je što me Evis konstantno javno vređa, a ja ne uživam u tome – izjavio je Mej i dodao: – Ono što me muči je njegovo favorizovanej Badger culla, a ja mislim da je zo nepotreban zločin prema prirodi.

Podsećamo da su ove jeseni ulaznice za Glastonbury Festival 2020. planule u roku od 34 minuta.

Izvor: ravnododna.hr

Previous post

Kanje Vest za BBC, mrtav ozbiljan: Ja sam najveći umetnik svih vremena, to se ne dovodi u pitanje...

Next post

Originalna verzija komentara Džonija Štulića na knjigu "Između krajnosti"... u lirskoj formi

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *