Home»Kult»OPLJAČKAO SMRT ZA POSLEDNJE REČI… Stigla je prva pesma sa posthumnog albuma Lenarda Koena

OPLJAČKAO SMRT ZA POSLEDNJE REČI… Stigla je prva pesma sa posthumnog albuma Lenarda Koena

4
Shares
Pinterest Google+
Leonard Koen/Photo: YouTube printscreen
Leonard Koen/Photo: YouTube printscreen

Prvi singl “Happens to the Heart” sa posthumnog albuma Lenarda Koena “Thanks for the Dance” objavljen je danas. Uvodni stihovi ove pesme ujedno su i početak njegove poslenje zbirke pesama “The Flame”, a video je jedan u nizu koji će pratiti čitav album.

Video je režirao Danijel Askil, poznat po saradnji sa Sijom. Askil kaže da je inspiraciju za spot pronašao u pet godina koje je Koen proveo kao budistički monah u Maunt Bedli zen centru u Kaliforniji.

– Ovaj film je tiha, simbolična priča koja skicira odbacivanje ega i svega onoga što donosi slava – kazao je autor videa za Rolling Stone.

Album je prethodno najavljen poemom “The Goal”, koju čita pokojni Koen.

Ovo posthumno izdanje producirao je Koenov sin, Adam, koji je sa svojim ocem radio i na njegovom poslednjem albumu “You Want it Darker”. Kao gosti na “Thanks for the Dance” pojavljuje se veliki broj muzičara, među kojima su i Dejmijen Rajs, Lesli Fajst, Dženifer Vorns.

Kako je objasnio Adam Koen, u komponovanju muzike za Koenove tekstove izabrali su njegova najkarakterističnija muzička obilježja.

– Ono što me je najviše dotaklo u vezi sa ovim albumom jeste odgovor onih koji su ga čuli. “Leonard živi”, rekli su jedno za drugim – poručio je Adam Koen.

Leonard Koen/ Photo: Facebook
Leonard Koen/ Photo: Facebook

Na albumu će se naći pesme kao što su “Moving on”, “The Night of Santiago”, “Thanks for the Dance”, “The Hills”, potom “Listen to the Hummingbird”.

Kako je objavljeno na zvaničnoj Facebook stranici Lenarda Koena, ovaj pesnik je “opljačkao smrt za poslednje reči”, dodajući da “Thanks for the Dance” nije komemorativna kolekcija pesama koje se nisu našle mesta na njegovim albumima, nego je u pitanju “neočekivana žetva novih pesama, uzbudljivih i vitalnih”.

Tokom svog života Lenard Koen je postao, uz Boba Dilana, jedan od najznačajnijih kantautora engleskog govornog područja. Jedan je od retkih muzičara koji je pažnju javnosti privukao najpre kao pisac, odnosno pesnik, s obzirom na to da je pre objavljivanja prvog albuma “Songs of Leonard Cohen”, iza sebe već imao tri knjige pesama i dva romana.

Koen je preminuo 7. novembra 2016. godine.

Njegov posthumni album “Thanks for the Dance” biće objavljen 22. novembra ove godine.

HL/Izvor: rollingstone.com

 

Previous post

Editors predstavili prvu "best of" kolekciju "Black Gold"

Next post

Otvoren konkurs za BARF 9... Prijave slati do 25. novembra

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *