Home»Knjige»Vladimir Đurić Đura: 10 knjiga zbog kojih sam napisao “Cigansku strast”

Vladimir Đurić Đura: 10 knjiga zbog kojih sam napisao “Cigansku strast”

4
Shares
Pinterest Google+
Ciganska strast, cover
Ciganska strast, cover

Nedavno se pojavio u prodaji roman-bajka “Ciganska strast” muzičara, novinara i pisca Vladimira Đurića Đure,  u kome su glavni junaci beogradski bogati dizajner Dendi i prelepa romkinja Luna.

Njihov nemoguć odnos prepun je poezije, misterije, egzotike i nadprirodne strasti. Sve ovo je, kaže Đura, pronašao u knjigama koje su ga inspirisale da napiše pravi ljubavni roman.

– U nekima je bilo poetske inspiracije kao u delima simbolista Fin De Siecle, a u nekima naturalističkih priča iz života romskog naroda. Priče o romskom narodu najčešće imaju tužan kraj upravo zbog prevelike slobode za koju žive – kaže Đura i otkriva kojih ga je to 10 knjiga inspirisalo:

#1 Karmen – Prosper Merime

Ljubavna novela francuskog pisca o tragičnoj sudbini romkinje Karmen. Ona je postala još slavnija kao junakinja opere Žorža Bizea. To je priča o vojniku Don Hozeu koga je zavela crnokosa Karmen. Zbog nje on gubi posao, dom i devojku. Karmen ne želi da bude u vezi samo sa Don Hozeom, već se viđa i sa drugim muškarcima. Sloboda joj je važnija od svega. Lud od ljubomore Don Hoze nožem ubija nevernu ljubavnicu vičući “Karmen ljubavi moja”.

#2 Aksel – Vilje de L Isle Adam

Slavna drama francuskog dekadentnog pisca u kojoj glavni junak Aksel poseduje raskošni zamak, koji predstavlja čitav njegov svet ispunjen rafiniranim stvarima i skrivenim bogatstvom koji je ostavio njegov rođak. Kada u zamak dospe njegova dalja rodjaka nemačka princeza Sara, Aksel se zaljubljuje u nju. U početku su protivnici, no uskoro se radja obostrana ljubav. Njihov odnos postaje fantazija koja se završava tragično ispijanjem otrova iz zlatnih pehara.

#3 Nasuprot – Joris Uismans

Uismansov dekadentni junak Dezesent podseća po mnogo čemu na Aksela. Francuz holandskog porekla Uismans, piše o prefinjenom stilisti Desesentu koji se zasitio prljavih ljubavnih dogodovština sa ženama, koje su detaljno opisane u romanu i rešio da živi protiv svih pravila. Živi sam u raskošnoj kući ispunjenoj samo umetničkim predmetima, kako bi pronikao u srž poezije i suštine života.

#4 Ciganski romansero – Federiko Garsija Lorka

Zbirka poezije španskog pesnika Lorke prepuna je poezije koja govori o životu Roma. Lorka je bio fasciniran ciganima koji su živeli u Andaluziji. Pesme kao što su „Romansa o Luni“ ili „Neverna žena“ stvorile su poetski mit o ovom lutalačkom narodu, koji sve žrtvuju zbog ljubavi i slobode.

#5 Margina – Anri Pjer de Mandijarg

Roman francuskog pisca po kom je snimljen Borovčikov film “Uličarka”. Francuski biznismen koji pronalazi fatalnu prostitutku, dok odlaže da pročita pismo u kom piše da su mu supruga i sin tragično stradali. Mandijargov jezik je prepun poezije, a stil pisanja mu je retko zavodljiv.

#6 Makar Čudra – Maksim Gorki

Pisac susreće starog Ciganina Makar Čudru, koji mu priča o tragičnoj ljubavi između konjokradice Lojka Zobara i lepotice Rade. Iako su proveli strasne noći u idili, za njih ljubav postaje okov, koji im sputava težnju ka slobodi i nezavisnosti, ali i poligon za dokazivanje nadmoći. Nakoš što je shvatio da nikad neće ukrotiti mladu devojku, Lojko pristaje da pred celom čegrom klekne pred Radu i da na taj način pristane na podređeni položaj. Lojko iznenada vadi nož i ubija devojku pred očima njenog oca i cele čerge. Potom Radin otac ubija Lojka nožem. Po romanu je snimljen film “Cigani lete u nebo”.

#7 Put u Radžastan – Stevan Pešić

Jedan od najzanimljivijih srpskih proznih pisaca Stevan Pešić bio je nepopravljivi avanturista i zaljubljenik u daleki istok, opčinjen kulturom i tradicijom Indije. Smatrao je da je romski narod deo te tradicije. O romima je napisao zbirku fantastičnih poetskih pripovedaka “Put u Radžastan”. Pisao je o indijskom božanstvu Vasuki koji je sišao na zemlju kako bi sakupio sve Cigane i vratio ih u prapostojbinu Radžastan. U Radžastanu, Kući Kraljeva, sja trostruko Sunce, tamo su svi ljudi braća, a ljubav je jedini zakon.

#8 Cigani – Aleksandar Sergejevič Puškin

Veliki ruski pesnik je u poemi Cigani naslikao život nomadskog naroda. Poema “Cigani” spada u najtragičniji Puškinov tekst, koji je napisao dok je bio u progonstvu u Besarabiji. Puškina je zainteresovao život Cigana koje je upoznao dok je bio u Kišnjevu, pa je odlučio da ga pretoči u romantičarsku poemu. Aleko ne uspeva da se prilagodi životu u velikom gradu i odlazi da živi sa ciganima. Upoznaje devojku Zamfiru sa kojom živu dve godine. Kada ga ona prevari, Aleko ubije i nju i njenog mladog ljubavnika.

#9 Obojena ptica – Jerži Kosinski

Poljski pisac romsko jevrejskog porekla, pobegao je posle drugog svetskog rata u Ameriku i tamo doživeo kultni status. Istinita priča o njegovom detinjstvu donela mu je brojne nagrade i priznanja. “Obojena ptica” je dečak ciganin koji luta od jednog do drugog sela, u Poljskoj, kroz mračne šume i nepregledne močvare. Brutalna ratna stvarnost postaje magična. Možda jedan od najboljih romana o fatalnoj romskoj sudbini.

#10 Neverovatna i tužna priča o čednoj Erendiri i njenoj bezdušnoj babi – Gabrijel Garsija Markes

Fantastični magijski realizam kolumbijskog nobelovca najbolje se ogleda u ovoj noveli. To je priča je o seksualnom zlostavljanju u jednoj karipskoj porodici kakvih često ima i medju romima. Način na koji bezdušna baba iskorišćava prelepu Erendiru, bio je model za Luninog brata Melalona u mom romanu.

Previous post

Skoro savršeni detektiv... Veliki povratak Nika Rajdera

Next post

35. Beogradski Džez festival - Maćej Obara: Konzistentnost i vera u samoga sebe su najbitniji

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *