Home»Film»Počeo 13. Festival srpskog filma fantastike

Počeo 13. Festival srpskog filma fantastike

4
Shares
Pinterest Google+

Trinaesto izdanje Festivala srpskog filma fantastike svečano je otvoreno sinoć u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra.

Festival je otvorio specijalni gost američki reditelj Sem Firstenberg, najpoznatiji po filmovima serije “Američki nindža”.

Firstenberg je istakao da mu je veliko zadovoljstvo da proglasi otvorenom manifestaciju koja afirmiše mlade autore i neguje žanr horora i fantastike.

Reditelj je najavio da će druge večeri festivala održati masterklas, nakon koga će po prvi put na bioskopskom platnu u Srbiji biti prikazan njegovo ostvarenje “Ninja III: The Domination”.

– Dođite da se družimo i razgovaramo o filmu – poručio je Firstenberg.

Photo: Danijela Radojković (FSFF, promo)
Photo: Danijela Radojković (FSFF, promo)

Miroslav Lakobrija, direktor festivala, rekao je da se ove godine održava šesti po redu Zombie walk. Prema njegovim rečima, više od 300 učesnika maskiranih u zombije, prošetaće u subotu ulicama Beograda a najbolje maske očekuju nagrade u tri kategorije – Miss Zombie, Mister Zombie i Little Miss/Mister Zombie Sunshine.

Ovaj jedinstveni događaj svakoe godine privlači pažnju prolaznika, a ljubiteljima  horora i fantastike omogućava da se na kratko nađu u ulogama svojih omiljenih junaka

Zombi šetnja ima za cilj da, osim promocije festivala, skrene pažnju na značajan segment filmske umetnosti koji se bavi maskom, šminkom i specijalnim efektima.

Šetnja je otvorena za sve građane, a besplatno maskiranje i šminkanje ljubitelja zombija koji su se prijavili u prethodnom periodu počeće u 12:00 časova u Kombank dvorani.

Zombi šetnja/ Photo: Promo
Zombi šetnja/ Photo: Promo

Organizatori pozivaju sve zainteresovane posetioce koji nisu stigli da se prijave za šminkanje na ovogodišnjem Zombie walk-u da se pridruže šetnji maskirani u svoje kostime.

Tim šminkera, koji predvode Miroslav Lakobrija, direktor Festivala i majstor za specijalne efekte i Svetlana Gutić, vođa radionice šminkera, najavljuju da će se više od 300 učesnika maskiranih u zombije, prošetati u subotu centralnim ulicama Beograda.

Šetnja počinje u 16:00 časova, ispred Kombank dvorane i nastavlja se trasom: Kombank dvorana, Dom omladine, Trg Republike, Palata Albanija, Terazije, Hotel Moskva, Bezistan i završava u Kombank dvorani, gde će oko 17:15 časova početi dodela nagrada za najbolju masku.

Jovan Ristić/ Photo: Danijela Radojković (FSFF, promo)
Jovan Ristić/ Photo: Danijela Radojković (FSFF, promo)

Selektor domaćeg i regionalnog programa festivala Jovan Ristić rekao je da je ove godine pred selektorima bio težak zadatak, imajući u vidu da je na konkurs pristiglo 78 filmova iz različitih krajeva sveta.

– Ponosni smo na činjenicu da će tokom četiri festivalska dana publika moći da vidi tri domaća dugometražna filma, rađena u nezavisnoj produkciji. Autori ovih filmova su prethodnih godina nagrađivani na festivalu za svoja kratkometražna ostvarenja, što nam pokazuje da je Festival srpskog filma fantastike među rediteljima prepoznat kao odskočna daska i manifestacija na kojoj mogu prikazati svoj rad – kazao je Ristić.

Inex Circus Teatar/ Photo: Danijela Radojković (FSFF, promo)
Inex Circus Teatar/ Photo: Danijela Radojković (FSFF, promo)

Publika je sinoć mogla da pogleda kratkometražne filmove “Mališan” Danila Bećkovića, “Slice of life” hrvatskih reditelja Luke Hrgovića i Dina Juliusa i “Het Juk/Breme” Holanđanina Nika Van den Brinka.

Pored toga, premijerno je prikazan dugometražni prvenac reditelja Marka Žunića “Čuj mali čoveče”.

Koskar 2019/ Photo: Promo (FSFF)
Koskar 2019/ Photo: Promo (FSFF)

U petak, druge večeri festivala, biće prikazano sedam takmičarskih kratkometražnih filmova iz Srbije i regiona.

Posle projekcija, specijalni gost FSFF Sem Firstenberg održaće masterklas u 19:00 časova u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra.

Festival srpskog filma fantastike traje do nedelje, 20. oktobra, kada se očekuje dodela nagrada Koskar u šest kategorija.

Ulaz na sve projekcije i Firstenbergov masterklas je besplatan.

Zombi šetnja/ Photo: Promo
Zombi šetnja/ Photo: Promo
Previous post

Vidiq predstavio dva singla sa novog EP-a "Sumrak"

Next post

LP Elektro predstavio prvi singl sa predstojećeg albuma "We Have To Talk“

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *