Sound Shirt… Muzička košulja koja osobama oštećenog sluha pomaže da “čuju” muziku

0
35
Sound Shirt/ Photo: youtube.com printscreen
Sound Shirt/ Photo: youtube.com printscreen

Sound Shirt (“Muzička košulja”) je specijalna odeća koja zvuk pretvara u vibracije, tako da osobe oštećenog sluha kroz taktilni osećaj mogu da dožive muziku.

“Muzička košulja” omogućava gluvim osobama da osete muziku na svojoj koži tako što se ona istovremeno prevodi u podatke, lako čitljive za 16 mikroaktivatora ugrađenih u tkaninu odeće.

– “Muzička košulja” gluvim ljudima omogućava da osete muziku kroz čulo dodira. Zamislite da idete na nastup simfonijskog orkestra i nosite ovu majicu. Kada zasviraju, osetićete različite instrumente na različitim delovima vašeg tela – objašnjava Frančeska Rosela, osnivač i kreativni urednik kompanije “Cutecircuit”.

Zahvaljujući ovoj odeći, violine se mogu osetiti na rukama, bubnjevi na leđima, što pruža impresivan doživljaj gluvom posetiocu koncerta.

– Unutar košulje nema žica. Koristimo samo pametne tkanine odnosno kombinaciju mikroelektronike i vrlo tanke, fleksibilne i provodljive tkanine. Sve je povezano, tako da je odeća mekana i rastegljiva – ističe Frančeska Rosela.

Hermon i Hiroda, sestre bliznakinje iz Londona, izgubile su sluh u mladosti, ali zahvaljujući ovoj tehnologiji mogu da uživaju noćnim izlascima i plešu uz muziku.

– Gotovo da osetite dubinu muzike. Osećamo kao da možemo da se krećemo zajedno s njom. Dakle, to je potpuno drugačiji osećaj – kaže Hermon Berhejn.

Senzori za svaki instrument su na različitim mestima ugrađeni u košulju. Bežičnim prenosom računar analizira muziku i pretvara u čulo dodira koje emituje košulja.

– Mislim da će nam ovo potpuno promeniti život – izjavila je Hiroda Berhejn.

Sound Shirt koja će se pojaviti na tržištu imaće i aplikaciju koja će korisnicima omogućiti kontrolu senzora. Predviđena cena za jedan komad ovakve odeće je oko 4.000 evra.

Izvor: trecisvijet.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime