Home»Muzika»Jasmin Levi premijerno u Beogradu 19. novembra u Kombank dvorani

Jasmin Levi premijerno u Beogradu 19. novembra u Kombank dvorani

4
Shares
Pinterest Google+
Jasmin Levi/ Photo: Ali Taskiran
Jasmin Levi/ Photo: Ali Taskiran

Jasmin Levi, zvezda izraelske i španske etno-pop scene, premijerno će da nastupi u Beogradu 19. novembra u Kombank dvorani.

Jasmin Levi spada u novu vrstu svetskih zvezda, kakva je i Končita Buika, koje ukrštaju svoje kulturno nasleđe sa savremenim pop zvukom.

Mada dolazi iz Izraela, poreklom je iz Španije gde postoji Ladino kultura tamošnjih Jevreja, pa njena muzika pruža jedinstvo flamenka i jevrejske muzike. Odrasla je u Jerusalimu, gradu u kome se pretapaju narodi i kulture, slušajući klasiku, šansone, džez, tursku i grčku, kao i jevrejsku i muslimansku muziku.

Njeni omiljeni pevači su Pavaroti, Bili Holidej, Hulio Iglesias, Edit Pjaf – veliki, dramatični glasovi.

– Volim tužne pesme. Moja mama je imala težak život. Preuzela sam od nje tugu koju je nosila sa sobom, pa, iako sam srećna osoba, stvaram iz tuge. Sreća je da imam muziku u sebi, tako da mogu da izrazim svoju setu – kaže Jasmin.

Njen otac, Jicak Levi (rođen u Turskoj 1919) radio je kao kompozitor, a posle stvaranja države Izrael postavljen je za šefa Ladino odseka na izraelskoj nacionalnoj radio stanici. Njegovo životno delo bilo je sakupljanje i očuvanje pesama sefardskih Jevreja, koje su se do tada usmeno prenosile sa generacije na generaciju.

Photo: Promo
Photo: Promo

Peti studijski album Jasmin Levi pod nazivom “Libertad”, u produkciji legendarnog Bena Mendelsona, novi je korak i u njenom ličnom oslobođenju kao autorke:
– Pevam flamenko, tursku muziku, Ladino, persijsku muziku i mešam ih sve zajedno. Vidim sebe kao world music pevačicu, pevam na modernom španskom i Ladino jeziku i u sve to unosim arome koje volim.

Poseban ugođaj ovom albumu daje saradnja sa španskom pevačicom Končitom Buikom. Slučajni susret na jednom aerodromu pokrenuo je želju za saradnjom između trenutno dva najsnažnija vokala world music scene i u roku od nedelju dana one su snimile pesmu “Olvidate de Mi” posvećenu Jasmininoj bolesnoj rođaki.

Jasmin nije samo pevačica – objavila je knjigu pesama 2010, pobednica je na Međunarodnom takmičenju za pisanje pesama za kompoziciju “Ja voi“, osvojila je i prestižnu nagradu “Ana Lind” za međukulturnu saradnju, a nominovana je i za brojne druge nagrade uključujući BBC World Music Award.

Bila je akter dokumentarca za ARTE TV pod nazivom “Music Mon Amour”, a pojavljuje se i u TV filmu “Mi Sweet Canari” u čast legendarnoj pevačici rembetika, Rozi Eškenazi. Godine 2008. postavljena je za ambasadorku dobre volje za decu, zbog svoje borbe za ublažavanje ratnih trauma mališana koji su žrtve krize na Bliskom Istoku.

– Izbegavam razgovor o politici, ja sam pevačica, ali pevam o ličnoj slobodi. Znam da zvuči kao kliše, ali verujem u ljubav. Volim ljude kakvi su i muslimani i Jevreji i hrišćani, i palestinski i izraelski ljudi. Ono što među njima nedostaje jeste poštovanje. Ne poštuju jedni druge, zato se neprestano svađaju. Želim da se ljudi otvore, da osete čitavo čovečanstvo kao celinu, a ne samo da gledaju na stvari iz svog ugla – kaže Jasmin.

Ulaznice za koncert Jasmin Levi mogu da se nabave na svim prodajnim mestima Ticket Visiona po ceni od 1200, 1600 i 2000 dinara.

Previous post

Objavljene zvanične nominacije za Hall of Fame Rock & Roll 2020... u užem izboru devet "debitanata"

Next post

Kojoti objavili spot za pesmu "Oprosti što te volim"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *